Délmagyar logó

2018. 10. 24. szerda - Salamon 8°C | 14°C Még több cikk.

Kábulat

"A 28 éves fiatalember herointúladagolás miatti halála egy szegedi panelházban talán képes lesz legalább megbolydítani az állóvizet."
A 28 éves fiatalember herointúladagolás miatti halála egy szegedi panelházban talán képes lesz legalább megbolydítani az állóvizet. Mert egy-egy hasonló tragédiánál csak az a döbbenetesebb, hogy annyi szó és rossz tapasztalat után a laikus többség még mindig abszolút tájékozatlan drogtémában. A felnőttek nem tudják, mi vár a gyerekükre, ha elkapják egy füves cigivel; nem tudják, milyen jelekből kellene észrevenniük, hogy a gyerek drogozik; fogalmuk sincs, mit tehetnének megelőzésképpen, és mit tegyenek, amikor már beütött a baj.

„Be kéne vinni a gyerekeket a drogos társaik közé! Szeretném én azt látni, amelyik ezek után hozzányúlna bármilyen szerhez" – így az egyik, felnőtt vélemény. „Információ, információ! Többet kellene költeni a felvilágosításra, óriási kampányokat kéne szervezni, nem csak úgy tessék-lássék" – így a másik. Rögtönzött véleménykutatásunknak ez az összes eredménye. Semmi mást nem tudtak javasolni a megkérdezett felnőttek.

De létezik-e a világon eredményes küzdelem a drog ellen? Szakértők azt mondják, az elrettentés módszere éppúgy nem hatásos, mint az úgynevezett felvilágosítás. A megelőzésnek szánt informálás inkább érdeklődést kelt a fiatalokban a drogok iránt. Drogfüggő betegek látványa pedig azért nem rettenti el őket, mert nem hiszik el, hogy maguk is kerülhetnek hasonló állapotba.

Legújabban az élménypedagógiától remélnek legtöbbet. Nyugaton ez a módszer most a trendi. Itthon egy, csak egy helyen kísérleteznek vele, láss csodát, épp Szegeden, ahol a rendőrkapitányság iskolákkal és más gyermekintézményekkel fogott össze. Három éve élménypedagógiai foglalkozások vannak a középiskolák közül a Krúdyban, a Vasváriban és a Tabán általánosban. Aki benne van, mind esküszik a módszerre, amelynek révén fejlődik a személyiség, a csapatépítő képességek, a szociális érzékenység. Lakli 16 évesek lettek kortárs segítők, figyelnek egymásra, önállóbbak, jobban tudják, mit akarnak és mit nem.

Reménykedjünk, hogy az élménypedagógiából részelők egészséges 28 évesek lesznek majd.

Olvasóink írták

 • 5. Isten nem ver bottal 2007. december 14. 10:51
  „Sziasztok!

  1. Ha a gyerek fuves cigit sziv alkalomattan, szerintem avval semmi gond nincsen.
  2.En is szivtam, szivom, de mindezek mellett, harom nyelvvizsgaval es kozgaszdasz vegzettseggel dolgozom kulfoldon.Tehat csak azert mert valaki fuvezik nem azt jelenti hogy nem kap meg otthonrol mindent vagy hogy a szulo nem figyel ra elegge.
  3.Ha a gyerek az elso alkalmak utan nem bukik le otthon, mert mondjuk szemcseppet hasznal, akkor er haza amikor a lampak levannak kapcsolva, a szulo nem megy ki ele nem kapcsolja fel a lampat es nem nez kemenyen a gyerek szemebe akkor a funek eme nagyon nyilvanvalo szembetu jegyet nem fogja eszrevenni.
  4. A gyerek sem hulye...nem fog total betepve haza allitani.
  5.Szeged egyik eme nagyon jo pedagogusanak aki a drogok ellen harcol es a gimikben felvilagositast tart, a gyereket drogos korokben szinte mindenki ismeri.
  6.Abban a tarsadalmi szinten ahol en elek megfigyelheto hogy nem a szegeny gyerekek fognak a fuhoz nyulni.
  7.Meg mindig tobb az alkoholista mint a drogos.
  8.Hollandiaban ahol legalis a fu kevesebben tepnek. ( mert ugye nem illegalis es innentol kezdve mar nem ugy vonzza a gyerekeket.
  9.Kitartassal konnyebben le lehet rakni mint a cigit.”
 • 4. Boeri 2007. december 13. 11:12
  „Az én lányom is hozzányúlt a droghoz és nem azért mert nem foglalkoztunk(mint szülők)vele. Igaz nem majomszeretettel szeretem a gyerekemet,de nem túlzás ha azt írom imádom. Minden ember természete más.Másképp kell reagálni minden esethez. Nem kell a szülőket bántani mert aki a szülőket bántja az biztos nem volt ilyen helyzetben. Meg kell találni a kiutat,de IDŐBEN ,ha kifutunk az időből sajnos tragédia is lehet mint ahogy meg is történt a napokban.Én személyesen ismertem a fiút akivel megtörtént a tragédia.Elmondhatom,hogy én mint eladó ismertem meg,de kb.10év alatt egyetlen rossz szót nem mondott nekem.Mindig mosolygott és nem bántott senkit.Ne itélkezzetek senki felett inkább segítsetek ha tudtok.
  Szép napot mindenkinek:E”
 • 3. wd 2007. december 13. 10:48
  „Sztem az elrettentő példák működnek. Példák kellenek, hogy tudjuk miben lehet részünk, ha nekivágunk. De sztem is elősorban a szülői intelem a legfontosabb.

  *** Azért az ilyen általánosításokról sem ártana már elszakadni, hogy "drogok".
  Herointúladagolás? - Sajnálom, hogy megtörtént, de szerencsére nem túl gyakran hallani ilyet ismerősök körében.
  És az alkohol? - Arányában melyik fenyegeti jobban a mai magyar társadalmat?
  - Ez utóbbival már komolyabb a gond, mert legális, adóztatva van és könnyen beszerezhető. Mégis sokan túl sokszor használják.”
 • 2. ditti 2007. december 13. 09:11
  „Aki nem veszi észre a gyerekén, hogy drogozik az biztosan nem foglalkozik a gyerekkel. Akár ismeri a drogozás látható jeleit akár nem. Egy gyerek akkor nyúl a droghoz ha nem kap meg valamit amire szüksége van: ez pedig a törődés és a szeretet.
  A szülők a hibásak egyértelműen!”
 • 1. .suhym. 2007. december 13. 07:56
  „Talán a pénzhajhászás helyett a kedves szülőknek többet kéne foglalkoznia a gyerekével!Tisztelet a kivételnek.
  MIért van az, hogy a szülők többsége minden rosszra az orvosságot a társadalomtól, a pedagógusktól várja el?
  Tegyenek már valamit ők is. A gyermeknevelés nemcsak a világrahozatalból áll!!!
  Nem veszi észre, hogy a gyereke drogozik? Elég nagy hiba!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köldökzsinór

"Nem gondoltuk volna két évvel ezelőtt azt sem, mennyire távol kerülünk attól a napi politikai… Tovább olvasom