Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Kampányok

"Világnemzeti mivoltunk ékes bizonyítéka: megelőztük az Amerikai Egyesült Államokat. Abban legalábbis mindenképp, hogy míg Barack Obama és Mitt Romney nagyjából egy év alatt lezavarta az elnökjelölti vetélkedést, nálunk jó másfél évvel az urnanyitás előtt elkezdődött a kampány. Remélhetőleg a miénk 16 milliárd dollárnál egy kicsit kevesebből is kijön.

Szóval, elkezdődött. Egyesek talán épp Kossuth-címerrel a szívük felett olvassák e sorokat, mások régi, Bajnai Gordont pocskondiázó Magyar Vizsla-cikkeket vágnak ki – egy újabb kiadványhoz. Október 23-a óta a közbeszédet tematizáló szereplők – politikusok, politikába vágyó civilek és magukat még politikusként számon tartó állampolgárok – az ellenzéki összefogás olajfájának botanikai tulajdonságairól folytatnak eszmecserét, illetőleg azon vannak, hogy ezen eszmecserét minél hatékonyabban torpedózzák meg némely kommunikációs hadműveletekkel.

És én ilyenkor nagyon megnyugszom – hiszen kampányból kampányba lavírozni csak olyan országban érdemes, ahol már minden nagyon jól megy. Ahol van másfél év arra, hogy most akkor Kuncze Gábor asztaltársasága elég nagy-e a mozgalmi tagfelvételhez. Ahol az aláírók évtizede ugyanazok, csak a petíció változik a szignók fölött. Ahol a kormánynak nem szükséges érdemi válaszokat adnia például a gyermekszegénység felszámolására, a fiatalok bizonytalan jövőképére, a nyugdíjasok perspektíváira. Mert elég egyet libásbajnaizni, IMF-ezni, és egy a tábor, egy a zászló az urnáknál – persze csak regisztráció után.

Mert ez bőven elég muníció egy olyan országban, ahol már alig vár az ember értelmes válaszokat – értelmes kérdéseket is egyre ritkábban.
Az egyik amerikai választási tudósításban megkérdeztek egy szavazót: jól megünneplik-e Obama győzelmét? Nem, mert másnap dolgozni kell.

Vagyis: bárki is nyert, megy tovább az élet, a választó helyén kezeli a politikát, tán ettől a politika is a választót. Világnemzeti luxus.
Már alig vár az ember értelmes válaszokat, értelmes kérdéseket is egyre ritkábban."

Olvasóink írták

 • 8. scott1 2012. november 10. 20:20
  „Mozimasiniszta!

  Tegnap pszichológia kollokviumon hasalt el keményen Dr. Google (klj-54), vissza se jött egy kis pótvizsgára a fórumra... :)
  Ma az ellenzéki választási szövetség vezetőjét (egy volt magyar miniszterelnököt) nevezett közembernek, akinek emiatt a programnyitó beszédjét szerinte nem is tekinthetjük kampánybeszédnek... Ezért ma a Politológiára sem kapja meg a kreditjét! :)
  Amúgy a kampány mindenhol durva és tudomásom szerint mindkét oldalon vettek már részt a kampányban amerikai szakemberek!”
 • 7. Mozimasiniszta 2012. november 10. 19:31
  „ahan...az a balfertályi fröcsögő túra, amit R Tóth kampánynak nevezett, nemcsak az árában de színvonalában sem hasonlítható az USA kampányához, bár már feltűnt egy amcsi "mecénás tanácsadó" , ki jobban tette volna ha az élete legmelegebb helyén maradt volna.
  scott1 ! klj-ve ne vitatkozz, mert mindenre van diplomája...”
 • 6. scott1 2012. november 10. 18:27
  „Ne magyarázzam el, miután azt állítottad, hogy nem értetted?
  Majd miután leírom még egyszer ugyanazt és rá is világítok arra, hogy az érvelésedből adódóan egyértelmű volt, hogy már az első hozzászólásomból is tisztába voltál a mondanivalómmal, annak ellenére is, hogy tagadtad, még nekem írod azt, hogy legyek legyek őszinte és korrekt? :)))
  Na ne viccelj!”
 • 5. klj-54 2012. november 10. 18:02
  „@scott1:
  Na magyarázkodj hanem légy egyértelmű, őszinte és korrekt!
  Már ha tudod mit jelent a szó!”
 • 4. scott1 2012. november 10. 15:37
  „Többszöri elolvasás után sem tiszta számodra, hogy mit írtam? :)
  Persze, azért is magyarázkodsz már a hozzászólásod legelején (második sorában) arról, hogy Bajnai 23-i a kormány leváltásáról szóló nyilatkozatát, nem tartod politikai beszédnek, ugye???
  Annak ellenére is egy közemberi nyilatkozat, hogy a kormányváltó mozgalom megalapulásán (melynek végső célja a 2014-es választás megnyerése), a legnagyobb ellenzéki demonstráción hangzott el, amelyen valamennyi ellenzéki párt képviseltette magát, illetve ahol kiderült, hogy ennek a mozgalomnak a vezetője Bajnai...
  Szóval többszöri elolvasás után sem tiszta számodra, ugye... hát, hogyne :)”
 • 3. klj-54 2012. november 10. 14:50
  „@scott1:
  Talán nem egy világban élünk!
  Bajnai elmondott egy beszédet mint egy közember!
  Sem több sem kevesebb.
  Erre fel riadtan reagált a fidesz a tőle megszokott otromba módon.
  Azonnal elkezdték Bajnai személyének az ekézését!
  Ha elkerülte volna a figyelmed: http://csutak.nolblog.hu/archives/2012/11/08/Ekezik_Bajnai_Gordont/
  Talán kiderült már számodra is, hogy nekem sem Bajnai sem Orbán nem alkalmas kormányfőnek, mert mindketten kis csoport érdekeit képviselik, bár nem egy gazdasági érdekcsoportét.
  Számomra egy olyan politikus az elfogadható, aki képes a mezei kisembert képviselni, ami amúgy a mai politikusok érdeke is lenne, bár ez számukra nem világos.
  Szerda 14.00 órakora Stühmerrel átellenben Thürmer Gyula tart sajtótájélőztatot, ha gondolod ott beszélhetünk.

  De azért többszöri olvasás után is rejtély számomra valójában mit is akartál közölni? :)”
 • 2. scott1 2012. november 10. 13:19
  „klj-54!
  Szóval a kampány nem azzal kezdődött, hogy Bajnai az ellenzéki erők összefogásában bejelentkezett mint potenciális miniszterelnök-jelölt október 23-án és egy hosszabb beszédben vázolta a mostani kormány leváltásának stratégiáját több tízezer ember előtt? :) Nem ugye? :)
  Hanem természetesen az erre tett jobboldali politikai lépések voltak a kezdeti lépések... :)
  Legalább azon gondolkozz már el amit leírsz, a saját hozzászólásodban (egy sorban!!!) meg is hazudtolod azt, amit állítasz!”
 • 1. klj-54 2012. november 10. 10:34
  „Orbán és bűnbandája kezdte amikor megretten t a gondolattól, hogy Bajnai elkergeti ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hős az úton

"Azt mondják, hősök nem születnek, hanem egyesek a körülmények hatására azzá válnak." Tovább olvasom