Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Kampányvég

"Csak ennek, vagyis a pártok megkurtított felkészülési idejének örülök. Mert látszik a vége. Már belefáradtam ugyanis a valójában az előző választás óta tartó kampányba. Elfásultam."
Fölszállt a füst: (hosszas várakoztatás után) a köztársasági elnök ismertette döntését az országgyűlési választások időpontjáról. Győzött a szokásjog: (hétköznap helyett most is) vasárnap voksolunk. Bejött a papírforma: (Orbán Viktor már a december 3-i Fidelitas-rendezvényen eltalálta) április 9-én ítélkezünk a politikáról szavazatunkkal. Föllélegezhet a csak négyévente voksolással politizáló többség: a lehető legrövidebbre, 81 napra szabatott a kampányolással elfecsérelhető idő.

Csak ennek, vagyis a pártok megkurtított felkészülési idejének örülök. Mert látszik a vége. Már belefáradtam ugyanis a valójában az előző választás óta tartó kampányba. Elfásultam. A kormányoldal beteges bizonyítási kényszertől vezérelt: nyilatkozat- és hirdetésözönnel akarja elhitetni, hogy sikeres. Az ellenzék pedig feszt ellentmond: a számokat új adatokkal, az állításokat új kinyilatkoztatásokkal cáfolja. Unom, hogy négy éven át az emberekre és a polgárokra hivatkoznak, de a választókról megfeledkeznek. Ezzel pedig mérhetetlen kárt okoznak. A voksával ítélkező felnőtt ugyanis épp a kampánypolitikusok miatt utálja a politikát. Hogy mennyire mély ez az utálat? Kiderül április 9-én.

Nem azért hoz változást április 9., mert a dátum a nagyobb pártok közül az egyiknek jobban, a másiknak kevésbé kedvez. Hiszen a két nagy támogatottsága nagyjából azonos. A fordulatot az ide-oda csapódó-kapkodó kicsi pártforgácsoktól sem várhatjuk. Az utált helyzetet maguk a választók korrigálhatják.

Minden választási hajlandóságot rögzítő grafikon mutatja: a lehetséges választók tömegéhez képest ijesztően kicsi azok száma, akik már most tudják és mondják, kihez húznak. E csoportok mozgását az egyik és a másik oldal is a saját győzelmeként értékeli. Viszont eddig senki nem szentelt figyelmet a többségnek. A hallgatagoknak, akik nem dőlnek be a kampányfogásoknak, még a lejárató hadjáratnak is ellenállnak. Sokan vannak, akik a választáskor nem tétre-helyre-befutóra fogadnak, hanem (négy év békés, gyarapodó és politikamentes élet reményében) annak adnák voksukat, aki programot mutat. Ők zökkenthetik vissza a közéletet a rendes kerékvágásba április 9-én. A startpisztoly eldördült. Rajta!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítség

"Szabadtéri programot hirdettek a városi civil szervezetek. Reggeltől estig egymással… Tovább olvasom