Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Kániszmerga

JEGYZET - ˝Bár elvileg meg lehetne bírságolni, aki nem takarít fel a kutyája után, ilyenre nem igazán találunk példát.˝
Van még mit tanulnunk a kulturált állattartásról – ezt bizonyítja az a panaszáradat is, amely arról szól, hogy a makói iskola szinte megközelíthetetlen anélkül, hogy a gyerekek bele ne lépnének a kutyagumiba. Nyilván nem a járdán helyeznek el aknákat az állatok – itt talán még nem tartunk. Bár ez is inkább az állatokon, semmint a gazdáikon múlik. A betonon annyira nem kellemes elkaparni a végterméket. Ez azonban nem változtat a lényegen: áldatlan állapotok uralkodnak a környéken.

Persze gyanítom, nem csak ott. A városi lét alaptörvénye, hogy minden talpalatnyi zöld terület nyilvános vécé embernek, állatnak egyaránt. Ez azon túl, hogy mindenki számára egyértelműen gusztustalan, a szülőket bosszantja csak igazán, hiszen köztudott, hogy a gyerek képtelen arra, hogy normális helyen közlekedjen. Ahol csak lehet, letér az útról – és már lehet is takarítani a cipőjét.

Megjegyzem: a dolog nem új keletű. Kevés emlékem van a gyerekkoromról, de az a mai napig élénken él bennem, hogy amikor a füves területen közelítettük meg nagymamám lakását, mindig figyelmeztetett, vigyázzak arra, hová lépek. Az egyetlen latin kifejezés, amit tudok, az a „kániszmerga". Azaz, mint jóval később megtudtam, canis merda, lefordítva: kutyaszar.

A világ tehát semmit nem változott. A kutyások továbbra is becélozzák az első fűcsomót kedvencükkel, majd gondosan elfordulnak, ne is lássák, hogyan végzi a dolgát. Ha pedig egy lelkes környezetvédő megkérdezi, hol a zacskó, amivel összeszedi, még ők vannak felháborodva: hozzá nem nyúlnak. Az a baj, hogy csupán a nagyszájú kutyagyűlölők azok, akik ilyenkor időnként felemelik a hangjukat. Bár elvileg meg lehetne bírságolni, aki nem takarít fel a kutyája után, ilyenre nem igazán találunk példát.

Tudnám javasolni a britek megoldását. Egy 2005-ös törvény alapján a kutyakakit az utcán hagyó állattartót 1000 fontra, azaz 370 ezer forintra büntethetik. Egy walesi önkormányzat pedig odáig ment, hogy az ellenőrzést és a büntetés behajtását kiadta egy magáncégnek. A büntetések száma egyetlen év alatt több mint százszorosára nőtt. Valószínűleg ott nem éri már meg egyetlen gazdinak sem elfordítania a fejét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol nem konzerv hullott

"Ekkor tanulta meg az átlagember az Apache-ok, AWACS-ok, B–52-esek, F–15-ösök nevét, ahogy azt is, a U2 nemcsak egy zenekar..." Tovább olvasom