Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Káoszvégű választás

"Ennél jobban nem lehetett volna elrontani a győztes örömét, zavarba hozni a vesztest."
Botrányossá változtatta az igazolásos szavazás az országgyűlési választás első fordulóját. Az egy tollvonással, íróasztal mellett hozott törvénymódosítás nem állta ki az élet próbáját. Szegeden például tegnap este hét helyett fél tíz után adhatta le voksát az a szavazó, aki más településen lakik, de a Tisza-parti városban kívánt véleményt nyilvánítani az országos politikáról. Ezt az előző öt választáson több szavazókörben is megtehették az igazolással rendelkezők, most csak egyetlen, erre kijelöltben. E helyeken összetorlódtak a szavazók, szinte minden nagyvárosban. Alkotmánybírósági igényre változtattak a módszeren – a képviselők megszavazták.

Elcsúszott az újraválasztott országos választási bizottság az igazolásos szavazás végig nem gondolt változtatásának banánhéján! Figyelmen kívül hagyták a szegedi főjegyző és más szakértők korábbi figyelmeztetését, nem számoltak és nem modelleztek, de vasárnap, a sorok láttán sem léptek. Az OVB tegnap este, az utolsó utáni pillanatban kitolta a kampánycsend végét, megtiltotta az eredmények csöpögtetését. Erre politikai kabarévá váltak a választási eredmények közlésére épülő, de a semmiről beszélgetni kényszerülő tévés és rádiós műsorok. A közszolgálati m1 is kapkodott: az OVB szánalmas vitáját adta élesben, aztán Boban Markovics és rezesbandájának jellegzetes zenéjével igyekezett lazítani a hangulaton. Káosz alakult ki a választási fronton!
Tragikomikussá lett a szavazás első fordulója. Miközben a pártirodákban összegyűlt politikai elit kóstolgatta az újabb és újabb eredménycsöppeket, addig nyolcmillió választópolgár hiába várt az új parlamenti patkót jellemző számokra és arányokra. Csak éjjel háromnegyed tizenegy táján indult el az információpatak.

Szabotázst kiáltottak szinte azonnal némelyek. A baloldal elsőként mondta: „okkal tartottunk attól, hogy ez szervezett módon, a jobboldal érdekében történt". A tévében nyilatkozó politikai elemző szerint viszont a győztesnek várt jobboldali párt ellen irányult az akció. Ennél jobban nem lehetett volna elrontani a győztes örömét, zavarba hozni a vesztest. Lebőgtünk a hozzánk most először ellátogató EBESZ-megfigyelők, azt is mondhatnánk, a demokratikus világ előtt.

És erről írunk, restelkedve, ahelyett, hogy az elsöprő Fidesz–KDNP-győzelemről és az új négypárti parlamentről, vagy arról értekeznénk, hogy megyénk 7 egyéni választókerületéből már elsőre 4 Fidesz–KDNP-képviselőt küld a Tisztelt Házba.

Olvasóink írták

  • 3. persona 2010. április 15. 19:19
    „1. meglehet, de hatásos :)”
  • 2. tom64 2010. április 13. 08:26
    „A cikkben helyesen szerepel,hogy az Alkotmánybíróság döntése nyomán változtattak a módszeren,de hozzá kellett volna tenni,hogy anno a Fidesz kezdeményezte ennek a módszernek a bevezetését!!!!!”
  • 1. allwin 2010. április 12. 19:39
    „Tuti szervezett volt. pont.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A narancsos győzelem és az új barátok

"Az állampolgárok élménye az országot irányító politikáról azon fog igazán múlni, hogy a Fidesz… Tovább olvasom