Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Kapun belül

JEGYZET - "Kínából nem az Európai Uniót látni, hanem az Ázsiával egy európai térséget, amelynek szíve: Magyarország."
„Ni hao!" – olvassa hangosan az újságíró, miként kell azt mondani kínaiul, hogy „Jó napot!". A nagykövet asszony érkezése előtt a világhálóról sebtében elővarázsolt miniszótár jó szolgálatot is tesz: az udvariasságra kellemes beszélgetés a válasz.

Szereti a kínai a magyart! – hallottam az Ázsiában évente többször is üzletet kötő cégvezetőtől. „Sokat szenvedő" és „keletről indult" népként vonzóbbnak találják a magyarokat, mint a gyarmatosító gőgjétől szabadulni képtelen „nyugatiakat". A magát gazdasági világhatalommá visszaküzdő Kínából szemlélve persze Európa is más, mint a Kárpát-medencéből nézve. Kínából nem „az" Európai Uniót látni, hanem az Ázsiával egy európai térséget, amelynek szíve: Magyarország. A középpont, ahonnan egyforma távolságra terül Moszkva és London.

Az ópusztaszeri Feszty-körkép mutatja a kaput, amelyen keresztül a magyarok a Kárpát-medencébe érkeztek Ázsiából – a világ legősibb folyamatos civilizációja léptékével mérve nem is olyan régen. Ez is fölértékeli az ezeréves Magyarországot Kína szemében. Mint ahogy elismerésre méltónak látja a magyarság szellemi nagyságát mutató találmányok és Nobel-díjak sorát. Érdeklődik is Kína a sanghaji listán szereplő egyetlen vidék-magyarországi egyetem, a szegedi universitas iránt.
Nem lehet nem észrevenni, hogy a közel 10 millió négyzetkilométernyi területű és 1,3 milliárd lakosú óriás kinézte magának a 93 ezer négyzetkilométeres és 10 milliósnál is kisebb országunkat. Itt igyekszik kapun belülre kerülni. A nagyköveti látogatás is bizonyíték: Kína kíváncsi Szent-Györgyi egyetemére és mai eredményeire. Olyannyira, hogy itt nyit Konfuciusz Intézetet. Ide adja azt az oktatási központot, amelyen át megismerhető a kínai kultúra, és közben az egyetemnek otthont adó Tisza-parti városra és térségére irányítható az ázsiai cégek figyelme és pénze. Itt pedig itt az idő megtanulni azt is, hogy „Viszontlátásra!": „Zai jian!"

Olvasóink írták

  • 1. füzy 2012. május 29. 11:23
    „Vissza a gyökerekhez! Európa halálra van ítélve. ( A haldoklás lassú lesz, de elkerülhetetlen. ) Egyszer végre már jó szekérre kellene fölülni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napos csibe eladó

"Az sem ússza meg, aki a közterületre kifüggesztett, aktualitását vesztett hirdetménye eltávolításáról nem gondoskodik." Tovább olvasom