Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Kar nélkül

JEGYZET - "Attól igen távol állnak, hogy a munkájukkal együtt a bérük is világszínvonalú legyen."
Szerencsére időről időre hírt adhatunk arról, hogy bravúros műtéteket hajtanak végre a szegedi orvosok: most éppen egy levágott kezet sikerült visszavarrniuk. De emlékszem arra is, amikor egy autóbalesetben fél karjára megbénult fiatalember a végtagját, egy gyerekkora óta siket férfi a hallását, egy agydaganattól szenvedő fiatal nő pedig az életét kapta vissza a világszínvonalú munkát végző szegedi orvosoktól.

Akiknek az elismerést most az jelenti, hogy az emberek és a szakma tisztelete övezi őket. Attól ugyanis igen távol állnak, hogy a munkájukkal együtt a bérük is világszínvonalú legyen.

Hiába tanulnak 30 éves korukig, kezdőként is megalázóan olcsón, nettó 80 ezer forintért kénytelenek adni a tudásukat. Ha itthon maradnak. De erre egyre kevesebb esély van, mivel az orvosok kormányokon áthúzódó bérproblémája a mai napig sem oldódott meg. Most éppen ösztöndíjakkal, külön támogatásokkal próbálkoznak a döntéshozók, de ezek még tűzoltásra sem elegendők. Ezekre nem lehet egzisztenciát építeni, családot alapítani. Arról nem beszélve, hogy belső bérfeszültséget okoz, ha a rezidensek és a kezdő orvosok netán többet keresnének, mint egy húsz éve praktizáló kollégájuk.

Persze ez a veszély egyelőre nem fenyeget.

Az már inkább, hogy tíz éven belül nemhogy magyar orvosi bravúrokról nem tudunk beszámolni, de arról írunk majd: az orvos- , szakdolgozó- és ápolóhiány miatt egy egyszerű rutinműtétet sem képesek elvégezni, a várólisták a végtelenbe tartanak. Tudom, nem olcsó a hazai egészségügy talpra állítása, a szakemberek béreinek rendezése, de ideje lenne komolyan hozzáfogni, mielőtt túl késő lesz. Mert nemcsak ipar, de orvosok nélkül is félkarú óriás a nemzet.

És ezt a kart nem varrja vissza senki.

Olvasóink írták

 • 3. csergemerge 2011. szeptember 03. 21:48
  „Sajnos, nem csak az orvosok bére nem éri el a világszínvonalat ebben az országban.
  Magyarország szegény ország. Talán a bérek arányán kellene először javítani. Utcaseprők ne keressenek többet rezidenseknél!”
 • 2. palimadar 2011. szeptember 03. 09:34
  „moderálva offtopic”
 • 1. palimadar 2011. szeptember 03. 09:10
  „moderálva offtopic”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülői szorongások

"Szeptember 1-jén minden családban indul a szorongásos időszak." Tovább olvasom