Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Karácsonyi csekkek

"A közhasznú alapítványoknak inkább a készpénz kellene."
Az ember üldögél otthon esténként az asztalnál, pakolgatja az elmúlt napokban összegyűlt csekkeket, és töpreng, mitévő legyen. Karácsony előtt mindig dupla annyi jön a borítékokban, mint más hónapokban.

Nem véletlenül van ez így: ilyenkor lehet éves újság- és folyóirat-előfizetést vásárolni, kecsegtető engedménnyel, akár ajándékba is a fa alá. Az újonnan megkötött kötelező biztosításoknál is további kedvezményt lehetne elérni, ha az ügyfél most, egy összegben kifizeti az egész éves díjat. Egy billentyű lenyomásával pedig elküldhetnénk a szolgáltatónknak a kábeltévé jövő évi díját, ha lenne felesleges 60–70 ezer forintunk karácsony előtt. És a sárga csekkekkel természetesen idén is megtalálják az embert a többnyire beteg gyerekeket és elhagyott kutyákat támogató alapítványok. Tőlük eddig sosem sajnáltam pár ezer forintot.

Most azonban ezeket a befizetnivalókat is csak pakolgatom egyik helyről a másikra, és egyiket a másik elé. Még nem döntöttem. Szerényebbnek ígérkezik ugyanis az otthoni karácsony – így beszéltük meg egymás között. A „szerényebb lehetőségekből" pedig nehéz lesz lecsípni az adományokra valót.

Hallom, olvasom, látom: használt ruhát, megunt, jó állapotban lévő játékot, bútort ezen a karácsonyon is szívesen ajándékoznak az emberek a rászorulóknak, de pénzt most csak keveset tudnak adni. Jó szándékból tehát a válságban sincs hiány, érkeznek is a zsákok, cipős dobozok a szeretetszolgálatokhoz. Megköszönik, hálásak érte az önkéntesek, segítők, szociális munkások, sírva fakadnak azok az emberek, akiknek az ajtaján becsöngetnek velük.

Közben mindenki tudja: a rászorulókat segítő és közhasznú alapítványoknak, szervezeteknek – ha választhatnának – inkább a készpénz kellene, hogy beruházhassanak, fejleszthessenek. Vagy egyszerűen csak azt vegyenek rajta, ami a puszta léthez kell.

Olvasóink írták

  • 2. jq 2009. december 17. 14:24
    „A felajánlott ruhát és egyéb természetbeni adományt el lehetne adni készpénzért, a pénzt meg fel lehet használni. Nagy-Britanniában "charity shop"-nak hívják az ilyet, és remekül működik. Az is segíthet, akinek nincs pénze, az is jól jár, aki olcsón jut számára hasznos holmihoz, és az alapítvány is jól jár, mert pénzhez jut, amit szabadon felhasználhat.”
  • 1. madártej 2009. december 17. 10:43
    „Nagy a jólét, meg dübörög a gazdaság és ugrál a pannon puma. Ugyebár így volt, kedves Fekete Klára? Húzzanak mielőbb innen, mint vadlibák a sörét elől, kegyed se maradjon itt utánuk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drága gumi

"Ne legyen kocsid, ha nem vagy képes fönntartani." Tovább olvasom