Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Karácsonyi Mikulás

"Multikulturálisak voltunk azelőtt is, hiszen a gazdag karácsonyi ünnepkör szokásai mellé megkaptuk a télifaünnepséget meg az orosz fagy apó mintájára a sokoldalúan fejlett embertípushoz illőbb Télapót. De amióta igazán multikulturálisak vagyunk, itt van nekünk a karácsonyi Mikulás, avagy nevezzük őt is Télapónak, esetleg Télapunak, a lényeg, hogy az ünnepi tévéműsor-kínálat forrásmunkái szerint manóival ő hozza az ajándékokat plusz a szeretetet az emberek közé."
Multikulturálisak voltunk azelőtt is, hiszen a gazdag karácsonyi ünnepkör szokásai mellé megkaptuk a télifaünnepséget meg az orosz fagy apó mintájára a sokoldalúan fejlett embertípushoz illőbb Télapót. De amióta igazán multikulturálisak vagyunk, itt van nekünk a karácsonyi Mikulás, avagy nevezzük őt is Télapónak, esetleg Télapunak, a lényeg, hogy az ünnepi tévéműsor-kínálat forrásmunkái szerint manóival ő hozza az ajándékokat plusz a szeretetet az emberek közé.

Feszengve ülünk a tévé előtt, és minden multikulturális érvünket összeszedve próbáljuk meggyőzni gyermekünket, hogy ez a bizonyos Télapó bizony ugyanazt szeretné, mint a mi Kisjézusunk, csak valahogy másképp csinálja. Persze, persze, tudja ő is, hogy karácsony van, és ilyenkor született a Kisjézus, aki születésével szeretetet és reményt hoz nekünk, aminél nagyobb ajándék nincs. Tudja, hogyne tudná, de valahogy ez sosincs benne a filmben, talán a producer nem tudja, vagy más oka lehet a dolognak, a lényeg, hogy mi helyette is legyünk multikulturálisak, és akkor nem keveredünk pluszellentmondásba a világgal.

Nem, sajnos angyal sincs benne, talán a következő filmben megjelenik, és háromkirályok sincsenek benne, ennek meg biztosan szociokulturális okai vannak, elvégre a karácsonyi Mikulás született demokrata, még hogy királyok, láttad gyerekem, az előző filmben mekkora lövöldözés volt egy drágakő miatt, mármost, ha ezek csak úgy behoznák az országba a csempészett aranyat..., pláne tömjént meg mirhát, nincs elég erőszak a filmekben a kábítószer miatt így is. Hogy Finnországban lakik, azt én is tudom, de itt, amint látod, Finnországot egy nagy Mikulás-palota jelképezi, ahová egy lyukon lehet eljutni az égben, nem várhatjuk mindenkitől, hogy tudja, hol az a Finnország.

Az úgy van, hogy a jászol, a szegénység meg a karácsonyi csillag, itt most egy kicsit másként van interpretálva. Attól, hogy puccos karácsonyi házak meg kikímélt szülők szerepelnek a filmben még ez a Mikulás is tudhat valamit. Látod, milyen happy end van a végén, tisztázza magát a sikkasztás vádja alól, legyőzi az ál-Mikulást, aki ellen a manók játék fegyvert ropogtatva lázadnak fel, a sok félreértés után ráadásul egybe is kel szíve választottjával, és boldogan mikuláskodik, amíg csak él. Ezt csinálja utána a Kisjézus.

Nem, nem, legyél egészen nyugodt, ott ahol ezek a filmek készülnek, ott is hallottak a Kisjézusról. De ha nem játsszák ezeket a mikulásos filmeket nekünk a tévében, akkor mi sosem tudjuk meg, hogy a Kisjézusnak is van alternatívája, ha úgy vesszük. Tudják, persze, hogy tudják a Mennyből az angyalt is, gyönyörű karácsonyi spirituálékat tudnak, csak most nem énekelnek egyet sem. Minek karácsonykor bántani mások érzékenységét?
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akin lehet

"„Nehogy azt hidd: attól, hogy vásárlóktól pezsegnek a hipermarketek, örömmel készülnek a… Tovább olvasom