Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Kaszinós fagyi

"Csak a Virág megmaradjon cukrászdának! – fohászkodtak az égiekhez, de leginkább az önkormányzathoz a szögedi polgárok a rendszerváltást követő privatizációs hajcihő idején. Merthogy szaladgáltak ám akkoriban a Virág cukrászdáról szóló pletykák egyik utcából a másikba."
Csak a Virág megmaradjon cukrászdának! – fohászkodtak az égiekhez, de leginkább az önkormányzathoz a szögedi polgárok a rendszerváltást követő privatizációs hajcihő idején. Merthogy szaladgáltak ám akkoriban a Virág cukrászdáról szóló pletykák egyik utcából a másikba. Volt, aki tuti biztosra vette, hogy autószalon nyílik a Virágban, kínai bolt a kis Virágban. Más játéktermet jósolt az akkoriban még igencsak kopott Klauzál téri kávézós, kvaterkázós süteménycentrumba. Ám azt senki nem gondolta, hogy Szeged egyik legismertebb szórakozóhelye másfél évtized alatt átél néhány botrányt, hogy aztán haló poraiból feltámadván újfent virágozzék.

Virág-ügyben megint van ok a szóbeszédre. Egyrészt azért búsonganak néhányan, mert kaszinó nyílt az egyikben. Mások meg azt firtatják, vajon valóban egy átfestés miatt zárták-e be a kis Virágot, vagy egyszerűen nem éri meg nyitva tartani. Merthogy télvíz idején a hideg vízre valót sem termeli ki, hát még a sok-sok ezres rezsit.

Szóval a pletykálkodás körbelengi Szeged Virágjait, csak éppen szó sincs már kétségbeesésről. Rohamtempóban változó világunkban úgy olvad a hagyomány, mint langymelegben az ereszről lógó jégcsap. Így aztán a Szeged centrumában forgolódó is rándít egyet a vállán, ha zárt ajtóra lel (legyen az Virág, vagy bármi más, árut, szolgáltatást kínáló műintézmény), s már lép is be a konkurencia boltjába.

Ja, kérem, immáron sok eszkimó vadászik a fizetőképes fókákra. Ki tudná megmondani, hány kisebb-nagyobb étterem, kávézó, kávéház nyílt Csongrád megye székhelyén az elmúlt másfél évtizedünkben. És ennek csak örülhetünk. Hiszen élet költözött olyan leromlott épületekbe, ahol korábban csak csótányok kergették egymást. Meg aztán szép lassan minden korcsoport föllelte a neki megfelelő hangulatot, árat, törzsasztalt, s kíméletlenül ítéletet mondott azok felett a helyek felett, ahol nem találták el a gusztusát.

Merthogy ez így történik még olyan piacgazdaságban is – lásd: Magyarország – , ahol azért még kerülhet homokszem a piacos gépezetbe. Aki pedig ezt nem veszi számításba, amikor üzleti tervét készíti, aligha reménykedhet abban, hogy majd éppen a hagyomány ereje fogja felszínen tartani egy olyan világban, ahol virágozhat minden virág.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberek és postagalambok

"Támadnak olyan balga hitek az építészetben, hogy a legegyszerűbb természeti törvényeket is ki lehet… Tovább olvasom