Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Keleteurovízió

"Újabb eurovíziós dalfesztiválon vagyunk túl, és a dalok eredetiségét, a szavazatok eloszlását kifogásoló tavalyi kritikák szemernyit sem évültek."
Újabb eurovíziós dalfesztiválon vagyunk túl, és a dalok eredetiségét, a szavazatok eloszlását kifogásoló tavalyi kritikák szemernyit sem évültek. A magyar Csézy és a szegedi Fool Moon ugyan nem indult akkora eséllyel, mint Rúzsa Magdi 2007-ben, de daluk érzékeny volt, és olimpiai bajnok műkorcsolyázó nélkül is jól szólt.

A dalfesztiválon valahogy egyre felszínesebb produkciók maradnak állva, zeneileg pedig a könnyűzeneipar legpopulárisabb popzenei nyomvonalán halad az egész. Ahhoz képest, hogy hány európai ország vesz részt, s mennyi zenei sajátosság, érdekes hangzás, előadói egyéniség jelenhetne meg, a felhozatal nagy része uniform popzene és modoros szépelgés. Talán erre érzett rá 2007-ben a finn Lordi nevű metálzenekar, amely horrorjelmezben adta elő számát – és sikert is aratott vele. A nézőknek alighanem elege volt a nylon popzenéből, és legalább az orkjelmezeket díjazta. Másik kérdés, hogy olyan előadói tehetséggel mint a Rúzsa Magdié, ebben a környezetben csak a 9. hely volt elérhető.

Merthogy a dalfesztiválnak van egy másik sajátossága is: szavazási rendszere alkalmas a szomszédos vagy rokon országok közötti szimpátia kifejezésére. Az idei döntőben például a dalokat akár meg sem kellett volna hallgatni, az óvatos angol fogadóirodák megjósolták, hogy Oroszország és Ukrajna ott lesz az első háromban. Az esemény rég elvesztette egykori leszerelés- és megbékélésügyi jelentőségét. A fesztiválon már jó ideje nem a Nyugat jóindulatú csodálkozása kísér egy-egy kelet-európai országot, hanem némi ingerültség, amiatt, hogy a megszaporodott délszláv és szovjet utódországok képesek eldönteni a végeredményt.

A 2007-es döntő után a Time magazin megjegyezte, hogy a nemrég egymással még hadban álló délszláv balkáni államok egymásra szavaztak. A magazin ott tévedett, hogy ez nem a békevágynak és a nagyvonalúságnak volt köszönhető, hanem annak, hogy szerbek, horvátok, bosnyákok minden utódállamban élnek. Ugyanígy járt idén Lettország, Észtország, Litvánia, Örményország, Fehéroroszország, Ukrajna és Izrael, ahol feltehetőleg az ott élő oroszok szavaztak legnagyobb arányban egy jelöltre – hogy, hogy nem, az orosz dalra. De úgy látszik, nem kell ehhez többnemzetiségű lakosság: Izland, Dánia, Finnország, Svédország és Norvégia hasonlóképpen fejezte ki skandináv rokonszenvét.

Ha a dalfesztiválokon nem módosítják a szavazási metódust, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában a tévénézőknek elegük lesz a kelet-európai rokonszenvlistákból. A brit alsóház néhány képviselője már így is beadvánnyal fordult a parlamenthez, hogy érje el a szavazási rendszer módosítását, vagy az ország lépjen ki a dalfesztiválból.

Olvasóink írták

  • 2. Euro 2008. május 26. 16:21
    „Azért elég paradoxon, hogy az orosz versenyző úgy nyert, hogy az amerikai sztárproducer, Timbaland írta a dalát....”
  • 1. élkjfdsa 2008. május 26. 14:56
    „szerintem nem csak a szavazási rendszeren kellene változtatni, hanem az egész dalfesztivál zenei palettáját is lehetne bővíteni. Úgy látom, hogy az utóbbi időben egyre népszerűbbek lettek a rockosabb, és a hangszeres zenék. Talán ezt is figyelembe lehetne venni, és például magyarországról sem Rózsa Magdit, vagy Csézit kellene indítani. Jövőre majd Márk megy vagy talán Pákó?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepelj, ne háborúzz!

"A választópolgároknak ma már nem kellenek a – kilencvenes évekre oly jellemző –… Tovább olvasom