Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Képmutatásra hangszerelve

"Ugye, mindenki fel tudna sorolni egy jó hosszú listát azokról, akiket nem akar többet látni."
Képmutatásra hajlamos az ember. Tájékozódó körkérdésemre ugyanis, miszerint „Kitiltsák-e az utcazenészeket a szegedi belvárosból?", szinte egyöntetű fejrázás volt az azonnali válasz. Határozottságát az utca embere a hagyománnyal magyarázta, meg hogy nem sajnálja a zenészektől azt a kis pénzkeresetet. Amikor azt kérdeztem, milyennek képzelik őket, mindnyájuknak az amerikai karácsonyi filmek jól öltözött alkalmi muzsikusai jutottak eszébe, akiknek egyéb vágyuk sincs, mint teljesebbé tenni a mosolygós járókelők ünnepi hangulatát. Találkoztam viszont öntudatos belvároslakóval is: „Vonyították már egész álló nap az ablaka alatt ugyanazt az öt nótát a kéregetők? Bárcsak eltűnnének az árusoktól zsúfolt terekről is. Semmi helyük a szépen rendbe hozott városban".

Mondom, képmutatásra hajlamos az ember. És persze én sem vagyok különb. Egy-egy kedves gyerekkórust, fiatalos gitárduót vagy télapósan öreg harmonikást szívesen meghallgatok, mert ugye bája van annak Bécsben és Innsbruckban is, amikor a forralt bort kortyolgatjuk. Ha meg a külvárosból a korzóra vágyom lakni, akkor majd fölhergelem az önkormányzati képviselőt, és névtelenül írok a városházára, hogy az én ablakom alól takarítsák el a macskazenét. Hogy eleve kivitelezhetetlen, mert a rendeletgyártó gépezet nem képes ésszerűen kivételezni? Akkor egyszerű, vonatkozzon mindenkire a belvárosi csendrendelet! Menjenek kornyikálni a Móra-parkba! Meg ha már ilyen jól belejöttünk, kergessük el a bulizókat este tíz óra után. Meg az ölelkező szerelmeseket. Meg a botorkáló öregeket. Vesszenek a biciklisek is! És kinek kellenek az összehúzott szemű mogorva emberek? Ugye, mindenki fel tudna sorolni egy jó hosszú listát azokról, akiket nem akar többet látni. Csak nehogy a végén egymást is kitiltsuk!

Mondom, képmutatásra hajlamos az ember. Azért azt megnézném, hogyan tartják be ezt az új szabályt. Úgy, mint a koldusrendeletet, amellyel „csak" az a probléma, hogy képtelenség rajtakapni bárkit is a kéregetésen?

Olvasóink írták

 • 4. E! 2009. december 13. 01:08
  „rég hallottam már a Zombi Jimy imitátort - ezek szerint soha nem vonít már a 3000 mHZ-ével a Kárászony :( ... :) :) :)”
 • 3. flexsnake 2009. december 12. 15:36
  „Az utcai kéregetők meg a kornyikálók nem a városba valóak. Tarkóbalövést mindnek :D egyébként sem adóznak vagyis adócsalók. Aki meg pénzt dob nekik az a feketegazdaságot támogatja, azokat is végezzük ki. Meddő vita: a koldulás tilos, aki ezt nem érti költözzön egy falúsi putriba.”
 • 2. Commander-V2 2009. december 12. 09:49
  „Az ügyvédem lobbizta ki, hogy az ablakunk alól eltűnjön az az utcazenész, aki sokszori kérés ellenére sem ment odébb, soha, akkor sem amikor a gyerekem tanulni, én pedig gyógyulni szerettem volna a lázamból. Én és még sok lakó + üzlettulajdonos örül, hogy a 6-10 órát egy helyben zenélő ci.gányok eltűnnek. Továbbra is tudják majd húzni, például a Dugonics téren.”
 • 1. vmagdi 2009. december 11. 22:20
  „yesss, mondjuk a zajt es a zenet meg meg lehet kulonboztetni, bar mostanaban hasonlitanak....de biztosan igaza van mindket tabornak, tenyleg nem franko ha folyton vonyitanak :) en is alig varom mar, hogy az alattunk laku csimota csak egy kicsit egy icipitit tudjon mar zongorazni, legalabb a bocibocitarkat :( es az erre valo torekvese ne vasarnap reggel nyilvanuljon meg.. de azert nem olyan gyaszos a kep, ugye?
  Hogy a keregetest bizonyithato-e .. hat en inkabb adok egy koldusnak, mint egy mappat olelgeto alapitvanyi keregetonek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis a bankó

"Egyszerűbbnek tűnik fénymásolni vagy saját kezűleg nyomtatni a pénzt, mint munkával megkeresni." Tovább olvasom