Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Kerekezős műfajok

JEGYZET - "Tudathasadásos állapotba kényszerül, aki drótszamárra ül."
Gyalogolni jó! A miértnek Móricz riportregényt szentelt. Biciklizni legalább annyira jó, mint gyalogolni! És bár ezer és egy okot lehet felsorolni a kerekezés szépségei, előnyei, hasznossága mellett, a részletek kifejtéséhez mégis inkább drámai műfaj illene. Vérmérséklettől függően vígjátéki elemekkel vagy épp a tragédia kellékeivel írható le ugyanis, milyen elképesztő helyzetekbe kerül a közlekedési forgatagban kerekező.

Vége a sárga csíkkal elkülönített kerékpárútnak a szegedi Retek utca Csillag tér felé eső végén. Mit tegyen a bicikliző, ha át akar kelni az útkereszteződésen? Le kell szállnia a drótszamárról, és kétkerekűjét maga mellett tolva kell átgyalogolnia az úttesten – ha festettek ott zebracsíkot, ha nem! Így szól a közlekedésrendészeti szabály. De akkor kit figyelmeztet a jobbról ott meredező elsőbbségadás kötelező tábla csúcsra állított háromszöge? Nyilván az e szempontból járműnek tekintett kerékpár sofőrjét, aki – miután elsőbbséget adott, akinek kell – ezen a zebrán már nem gyalog, hanem a bicikli nyergében maradva átkerekezhet járművén a túlpartra. Vagy mégsem? Ez csak egyetlen olyan dilemma, amivel naponta többször is találkozik a kerékpáros Szegeden. Pontosabban nemcsak Szegeden. Mert a biciklis és a zebra zavaros viszonyát szinte lehetetlen rendszerbe foglalni. Pedig több cikkben is fölvetettük már a tolni vagy tekerni problémakört.

Tudathasadásos állapotba kényszerül, aki drótszamárra ül. A közlekedési szabályok ugyanis hol gyalogosként, hol járművezetőként kezelik a bicajozót. Mintha a szabályalkotók sem tudnák némely esetben eldönteni, kinek a szemszögéből nézve fogalmazódjék a KRESZ. Pedig arra is ezernyi példát említhetünk, hogy ahol világos és logikus a közlekedés rendje, ott még a bicajosok is tartják magukat a normához. Ott a szabály, az szabály.

Olvasóink írták

  • 2. okz63 2011. szeptember 15. 07:27
    „1. vadruca 2011.09.15. 07:10

    Jó magyar kerékpáros szokás, hogy ha nem hagyunk fel egy viselkedési normával, akkor talán azt egyszercsak szabályba foglalják. Remélem, hogy ebben az esetben ez sosem fog bekövetkezni...”
  • 1. vadruca 2011. szeptember 15. 07:10
    „Egyértelmű a szabály: a zebrán nem szabad biciklizni! - Mi van ezen lamentálni való?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adósok országa

"Nincs ingyenebéd, -oktatás, -egészségügy." Tovább olvasom