Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Kerékpárbaj helyett

JEGYZET - "Legyünk nagyobb türelemmel egymás iránt, figyeljünk oda a másikra."
Makó egykor talicskás város volt, ma kerékpáros. Szinte mindenkinek van biciklije, és már évtizedekkel ezelőtt óriási viták tárgya volt, hogy a főtéren tilos volt két keréken közlekedni, csak tolni lehetett – miközben minden belvárosi üzlet előtt tárolókhoz lehetett zárni a drótszamarat. Az élet azóta legyűrte az ésszerűtlen rendet, kerékpárút szeli keresztbe-hosszába a centrumot, és nagyjából a város bármelyik pontjáról el lehet jutni két keréken akárhová – biztonságban. És gyorsan. Bár a közlekedési dugók elsősorban a megyeszékhelyre jellemzők, velem a Maros-parti városban is megesett, hogy a bicikli nyergében előbb értem oda valahová, mint a tévés kollégák, akik nagyjából ugyanonnan indultak, mint én, kocsival.

A kerékpár mellett eleinte elsősorban az szólt, hogy olcsó. Ma már ezek mellett nyugodtan megemlíthetjük – mert fontossá vált –, hogy kíméli a környezetet és óvja az ember egészségét. Ellene tulajdonképpen csak azt lehet felhozni, hogy a kerékpáros a forgalomban nemegyszer védtelen az autósokkal szemben, no meg hogy a biciklit könnyű ellopni. Jómagam évtizedek óta járok kerékpárral, és még sosem szenvedtem balesetet. Szeretném hinni, ez nemcsak annak köszönhető, hogy a sofőrök egyre figyelmesebbek, óvatosabbak, de talán annak is, hogy igyekszem mindig körültekintően közlekedni. Biciklit persze loptak el már tőlem is – olyat is, amit elfelejtettem lezárni, de olyat is, amit nem tudott megvédeni a lakat. Ez bosszantó, de még mindig kisebb tragédia, mint ha a kocsimat lovasították volna meg.

Persze mint minden éremnek, ennek is két oldala van. Tudom, vannak autóvezetők, akik a pokolba kívánják a két keréken elébük vágókat, és azokat a gyalogosokat is megértem, akik riadtan rezzennek össze, ha elsuhan mellettük egy kerékpáros. Mindenkinek – autósnak, biciklisnek, gyalogosnak – azt tudom tanácsolni: legyünk nagyobb türelemmel egymás iránt, figyeljünk oda a másikra. Ha így teszünk, az nem csak közlekedés közben válik mindannyiunk hasznára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs itt forradalom

˝Béke? Szabadság? Egyetértés?˝ Tovább olvasom