Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Kerülőút

JEGYZET - "Ez olyan ügy, amelyért a megye országgyűlési képviselői remekül lobbizhatnának együtt."
Egy hete használják az autósok, kamionosok az M43-as autópálya Szeged és Makó közötti szakaszát. Azonnal fellélegezhettek azok a települések, amelyeken korábban átdübörgött a 43-as út forgalma. Mindenki örült, hurrá! A sztrádaavató mámorában valahogy elsikkadt az az apró, ám igen fontos tényező, hogy a Szegedet elkerülő 7 kilométeres szakaszra csak akkor hajthat fel a járművezető, ha érvényes autópálya-matricája van. Az pedig jelenleg 1650 forintba kerül 4 napos változatban személyautóra. Drága mulatság lenne ez a kerülőút.

Miért is ringatták magukat a járművezetők abban a hiszemben, hogy ingyenes lesz a sztrádaszakasz? Például azért, mert az M5-ös autópálya Szegedet elkerülő részén a határig nem kell fizetni. Úgy látszik, ez nem működik automatikusan, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntött így. Persze, egy döntést meg lehet változtatni. Ez olyan ügy, amelyért a megye országgyűlési képviselői remekül lobbizhatnának együtt – pártállástól függetlenül.

Tegnapi lapunkban közöltünk egy olvasói levelet, amelyben egy szentesi férfi azon kesereg, hogy a térségből a dorozsmai nagybani piacra szállító több száz őstermelő, kereskedő kénytelen Szegeden végigpöfögni járművével, mert nem hajthat rá az elkerülőre. Pedig mennyivel egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb lenne az útjuk, ha igénybe vehetnék azt. Így valóban kerülőúton jutnak céljukhoz.

Bő hónapja már esett szó arról, hogy néhány év múlva esetleg bevezetik a kilométer alapú pályadíjat, 7 forint körüli összeget említettek kilométerenként. Ez valóban bagatell összeget jelentene a szegedi elkerülő esetében, mindössze ötven forintról van szó. Makóig pedig bő 200-ról, ami valóban nem hangzik ijesztően. Nem úgy, ha valaki Szegedről Győrbe és vissza utazna, mert az már bő 4 ezret kóstálna egy alkalomra, és nem 4 napra.

Kollégámnak névtelenül nyilatkozó közlekedési szakember a témában azt mondta, valószínűnek tartja, hogy hamarabb lesz fizetős az M5-ös elkerülő is, mint ingyenes az M43-as. Puff neki. Reménykedjünk!

Olvasóink írták

 • 3. őrgróf 2011. április 29. 16:39
  „Több elkerülő is ( egyébként természetesen! ) ingyenesen használható. Val. ott nem MSZP-s a polgármester?! Szégyen.”
 • 2. NTK 2011. április 28. 14:26
  „"""Kollégámnak névtelenül nyilatkozó közlekedési szakember a témában azt mondta, valószínűnek tartja, hogy hamarabb lesz fizetős az M5-ös elkerülő is, mint ingyenes az M43-as."""

  Ha ez megvalósul, akkor remélem, hogy az M1-es és M7-es is fizetős lesz az 5-ös km szelvénytől kifelé, ameddig most ingyenes. Sz.... egy országban élünk.”
 • 1. klj_54 2011. április 28. 09:15
  „Közlekedőként és állampolgárként erre a butaságra csak egyet tudok mondani:
  Ilyen ostoba, önző, saját érdekein kívül semmire nem figyelő kormány a földön nincs másik!
  Nem akarok a közlekedési ismereteimmel jönni, pedig elég szép múltam van térben és időben, mert ebben az országban a szakértelemnek semmi jelentősége! Lásd: szegedi vezetők lecserélése párt katonákra!.
  Sajnos abszolút mértékben hiányzik az empátia a szakszerűség és a józan belátás az intézkedésre jogosultakból.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstoszlató

"A megrögzött bagósok és a cigifüstöt utálók érdekeit nem könnyű összeegyeztetni." Tovább olvasom