Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Keskeny a palló

"A fogantatás után már két emberről, két életről van szó – állítják azok, akik a kórházi szülés rendszerét támogatják."
Meteorológus vezetett le egy szülést nemrégiben egy hajléktalan asszonynál Budapesten, az utcán, a hóban – akár ez a bulvársajtót megjárt eset is azt bizonyíthatja, mennyire egyszerűen, természetesen világra jöhet a gyerek. Minek oda orvos, műtő, asszisztencia – kérdezheti az, aki az otthon szülés híve. Az állapotos nő ráadásul nem beteg, hanem egy csodálatos folyamat részese.

De: a fogantatás után már két emberről, két életről van szó – állítják azok, akik a kórházi szülés rendszerét támogatják. Ettől kezdve pedig komoly orvosetikai kérdés, hogy kinek az érdeke fontosabb: a magzaté vagy az anyáé.

Bármennyire is kevés az otthonukban szülni kívánók száma, mára az otthonszülés „igényét" nem lehet megkerülni. Nem véletlen, hogy számos botrány és üggyé vált eset után elkészült a rendelettervezet a szabályozásáról, és olyan korlátok közé szorítják, amelyeket már el lehet fogadni.

Olvastam egy mentőorvos véleményét is az interneten – a szakember nagyon egyszerűen, nagyon közérthetően fogalmazott. Kifejtette: általánosságban azt lehet elmondani a szüléssel kapcsolatban, hogy amikor baj van, akkor nagy a baj, és azonnali beavatkozásra lehet szükség. „Ismert fogalom a nőgyógyászoknál a kétkesztyűs műtét, ilyenkor még beöltöznie, bemosakodnia sincs ideje az orvosnak, azonnal császármetszést kell végezni. Az is igaz azonban, hogy Magyarországon sok a császármetszéssel világra hozott újszülöttek aránya, és a kórházi ellátásnak is van még mit javítania a minél otthonosabb körülmények megteremtésének érdekében" – áll az érvelésében.

A szabályozásnak tehát figyelembe kell vennie azt az igényt, hogy a szülés a lehető legkisebb stresszel járjon, ugyanakkor ne segítse, hogy az előreláthatóan veszélyeztetett nők otthon szüljenek.

Nagyon keskeny az a palló, amin egyensúlyozni kell. Akik otthon szeretnének szülni, azoknak tudomásul kell venniük, hogy a lehetőség sajnos nem mindenkinek adatik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezükben a sorsunk

"Legyen elég: ezután nem az olvasó minősít, hanem a hatóság." Tovább olvasom