Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Kész a leltár

JEGYZET - ˝Zsebbe nyúl, és segít.˝
Most eleve vesztes helyzet egy politikus számára, ha újságíró faggatja a vagyonnyilatkozatáról. Amije van, fölértékelődik, és az olvasó találgathatja, mit miből szerzett. Ismeretlenül is prímán lehet irigyelni valakit a motorcsónakjáért, főleg, ha a pártja sem szimpatikus. Az a polgármester, azok az önkormányzati képviselők, akikkel én ültem le beszélgetni, többnyire készségesen válaszoltak, és mindegyik találkozás tanulságos volt. Nem kell mesés vagyonokra gondolni. A 30-40 év körülieknek van családi házuk, az idősebbek már takarékoskodnak, szüleik halála után örököltek egy másik házat, tanyát. Akinek van harminc hektár földje, nagy részét szintén örökölte, de bérel is hozzá, mert gazdálkodik. Neki ez munkaeszköz, mint a traktor. Beszédes, kinek mikor adatott meg, hogy vegyen valami komolyabb vagyontárgyat. Többnyire nem azután, hogy megválasztották.

Ez inkább fordítva alakult: a kőműves a nyolcvanas évek elején burkolómunkákra specializálódott, amikor fájni kezdett a térde, fóliázni kezdett. Egy délután fűtést barkácsolt, hogy ne fagyjon el éjjel a termés, amivel jól keresett. Ezek az emberek ma olyan színvonalon élnek, mint a város elitjének az a része, amelyik nem politizál. Ők is meglennének enélkül, de hiányozna nekik, hogy ötleteik befolyással lehetnek környezetük életére. Ezért persze szép tiszteletdíjat is kapnak. Igaz – ismeri el a kőműves, de régen elég volt egy öltöny, és közelre biciklivel járt. Ma mindenütt meg kell jelennie, ahová hívják. És ha elmegy az idősotthonba, ahol elpusztult a tévé, az a legegyszerűbb megoldás, ha zsebbe nyúl, és segít. A legtöbben így csinálják, főleg, ha azt szeretnék, hogy újraválasszák őket.

Ha a megye öt legnagyobb városának politikusi garnitúráját nézzük, az egykori hivatásos forradalmárok szinte elfogytak, akad pár vagyonos ember, és néhány fiatalon indult politikusi karrier, amely az országházig vezet, a fénybe. (Micsoda fénybe!) A többségnek viszont a munka, a köztisztelet – és időnként az irigység – mellett megadatik, hogy ha nem nyer, van hová visszamennie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Télapó nincs itt

˝Hogy megértsük, hogy mit miért tesz a másik.˝ Tovább olvasom