Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Két nyelven, magyarul

JEGYZET - "Szent István elérte, hogy mi már nyugati módon legyünk félázsiaiak."
Ezer évvel ezelőtt még tényleg félázsiai nép voltunk, amely csak az erő nyelvén értett. Elkezdődött az egységes keresztény magyar királyság megteremtése, de – a rockopera eszmei sugallatával ellentétben – még távolról sem fejeződött be. István túl volt Koppány legyőzésén, német segítséggel – az eseményt a pannonhalmi kiváltságlevél eleve mint „a németek és magyarok között támadt igen nagy viszályt" írta le. A somogyi törzsfőt tényleg négybe hasították, és a test darabjaiból egyet küldtek Erdélybe is, ahol akkor István nagybátyja uralkodott. Nem világos, hogy a negyed test az elrettentést szolgálta, vagy ellenkezőleg, István azt közölte így, minden szónál kifejezőbben, hogy sikerült megakadályoznia, hogy Koppány feleségül vegye anyját, az erdélyi úr húgát.

1003-ban István már e nagybácsi ellen vezetett hadjáratot. Később a Dél-Erdély urát, Keánt győzte le, 1008-ban és 1009-ben a fekete magyarok ellen viselt hadat. Egyik lánytestvérét a felvidéki kavarok vezetőjéhez, Aba Sámuelhez adta feleségül, és a sógor volt olyan belátó, hogy nem kellett vele háborúzni. István kiegyezett a békési törzsfővel, Vatával is, így nődögélt az országa. Hátravolt még a Maros-vidéki Ajtony, aki a Gellért-legenda szerint „szörnyen sütkérezett erejében és hatalmában", az igazi bűne mégis az volt, hogy „a királynak a Maroson lejövő sója fölött is hatalmat bitorolt". Csak 1028-ban, a bizánci birodalom átmeneti gyöngülése idején indult ellene István, és a feladatra megfelelő embert talált. Ajtonynak volt – így a Gellért-legenda – „egy igen nagyra becsült vitéze, aki méltóságban a többiek fölött állt", de „ezt ura előtt súlyos vádakkal vádolták meg". Ezért átállt Istvánhoz, hadat vezetett egykorú hűbérura ellen, akit meg is ölt. Ezt a férfiút történetesen Csanádnak hívták. Ezután lett István királyé az egész Kárpát-medencére kiterjedő ország, ekkor mondhatta (volna) ki, hogy nemcsak hatalomváltás történt, hanem rendszerváltás is.

Ezek a lépések az akkori európai mércével mérve nem voltak kirívó szörnyűségek. Szent István valószínűleg attól volt különb Koppánynál, Ajtonynál, az egymást gyötrő pápáknál-ellenpápáknál, uralkodóknál, hogy más nyelven is értett. Azt írja az intelmekben Imre hercegnek a főembereiről, vitézeiről, hogy „legyenek ők, fiam, atyáid és testvéreid", mert „minden ember azonos állapotban születik", és „semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség". A vendégek befogadásának hasznáról, az egy nyelvű és egy szokású nemzet esendőségéről szóló passzus csak ez után következik.

Ma például akkor jut az ember eszébe Szent István munkájának eredménye, amikor behajtva egy településre elmegy a frissen állított rovásírásos helységnévtábla mellett. Holott az csak látszat, hogy egészen vissza lehetne térni a gyökerekhez: az őstörténet kutatása, előbúvárolt hagyományok felélesztése echte német divat alapján indult nálunk. Szent István elérte, hogy mi már nyugati módon legyünk félázsiaiak. És bárhogyan is alakultak a határok, változott az idegenekkel szembeni türelem, abban egységesek maradtunk, hogy ha egy nyelven értünk is, nem egy nyelven beszélünk. Lehet, hogy tényleg ez kellett a túléléshez.

Olvasóink írták

 • 8. mediashreck 2012. augusztus 22. 18:39
  „Most direkt kikerestem a könyvtarambol
  Hermann Ranke : "Das Gilgamesch Epos" (Das älteste Mythos der Geschichte)
  Marris Verlag, 2006 Wiesbaden ISBN 10. 3-86539-080-3

  Igy kezdödik:
  "Der alles sah, bis an die Enden der Erde.
  Der alles erfuhr, alles kennenlernte."

  Magyarul sajat, szereny forditasomban:
  "Aki mindent latott, a vilag vegeig.
  Aki mindent megtudott, mindent megismert."

  Es, igy megy ez tovabb...
  :)”
 • 7. mediashreck 2012. augusztus 22. 18:02
  „Az 5. hozzaszolasom mögül lemaradt a smile jel :)
  talan ez okoz felreertest!

  Különben, nekem megvan itthon a Gilgames eposz is,
  mar ketszer belefogtam...
  (nem tudok a vegere jutni)
  (vagy bele sem megy a fejembe...?
  Az is lehet.)

  :)”
 • 6. bakosandras 2012. augusztus 22. 13:04
  „Arra a világdivatra gondolok, Mignon, amelynek az irodalomban része volt James Macpherson Osszián-énekeinek ,,felfedezése" a 18. században, a német romantikára, a germán mitológia újbóli felfedezésére, amely hatott a finn Kalevala megszületésére, Petőfi Sándorra és Arany Jánosra is.”
 • 5. mediashreck 2012. augusztus 21. 17:42
  „"...echte nemet divat alapjan..."
  ?

  Miota igazi nemet divat az
  -östörtenet kutatasa, a hagyomanyok felelesztese, a visszateres a gyökerekhez...?

  Szerintem, az ilyen Bakos-felek, meg a Wagner operakbol is a rasszizmust emelik ki.
  (Wagner operai ma is "nem kivanatosak" Izraelben!)

  Amugy, ide jut az, aki
  mindig csak a zaszlajat lengeti!
  A nyelenel.”
 • 4. bakosandras 2012. augusztus 20. 21:24
  „"Mi, Magunkfajta, Magyarországot, a történelmünket, az irodalmunkat, a hőseinket és a spekulációmentes, tisztességes munkát szeretjük és tiszteljük." Igen, és mint afféle erkölcsi héroszok, álnév mögé rejtőzve osztunk ki másokat. Éljen a tisztesség! :)”
 • 3. nagyi8 2012. augusztus 19. 17:00
  „1. bodnar.gabben 2012.08.19. 09:14
  Nagyon egyetértek.
  Nagy különbség van a Magunkfajta és a Magukfajta között.

  Mi, Magunkfajta, Magyarországot, a történelmünket, az irodalmunkat, a hőseinket és a spekulációmentes, tisztességes munkát szeretjük és tiszteljük.

  A Magukfajták, a ballibek, a spekulációt, a mások munkáját, pénzét és országát akarják.
  Ők az internacionalisták. Ők azok akik legázolják a világot, keletet és nyugatot, északot és délt.

  Antagonisztikus ellentétben vagyunk, élünk és harcolunk.
  .”
 • 2. mazsolaszolo 2012. augusztus 19. 15:29
  „Jó cikk, tetszik. Egy apróság: azok a kavarok-ok véletlenül nem kabarok voltak? :)
  Mintha nekem az derengene ...

  1: Hogyan lesz valaki magyar? Mit jelent a magadfajta és a magafajta? Mi kell ahhoz, hogy "magyar módon" viselkedjen és érezzen? Miért kellene befogadni azt, aki közénk tartozik?

  "Ne azt néz, hogy mi az, ami szétválaszt, hanem azt, ami összeköt."”
 • 1. bodnar.gabben 2012. augusztus 19. 09:14
  „Ahhoz magyar legyen valaki a nyelven túl szükséges az is hogy magyar módon viselkedjen és érezzen. Akkor talán Önt is befogadnák! Antimagyar délmagyar! Legalább Szent István ünnepén ne piszkáljanak minket a magukfajták!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bot és vászon

"Zászlódíszbe öltözik... A hírlapi tudósítások kopott szóvirágának most Hódmezővásárhely friss tartalmat ad." Tovább olvasom