Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Kétarcú tavasz

"Ha ebben a hónapban újabb csapadék jön, akkor az 1999-2000-es belvízrekord is megdőlhet."
Volt egy ajándék hosszú hétvégénk a nemzeti ünnep körüli napokban: az emberek a vigasztalan, idén kifejezetten morcos tél után először dobták le a télikabátot, özönlötték el az utcákat, tereket. Piknikeztek a parkokban, sétáltak, fagyiztak, kiültek a korzó teraszaira. Akinek ennél többre futotta a pénztárcájából, tett egy túrát országon belül, mert örült, hogy túlélte a telet, és újra nekiiramodhatott a világnak. Azt se bánta, hogy a szétfagyott, poros utakon egyik kátyút a másik után kerülgethette.

Volt egy ajándék hétvégénk – mondjuk most már múlt időben. A mögöttünk hagyott szombaton és vasárnap vigasztalanul esett az eső, újra dermedt hideg jött, újra fűteni kellett. Újra nyakig sárosak lettek a téli koszból kivakart autók, újra a képünkbe ordított, micsoda mocsok borítja a városokat, falvakat.

Tegyük hozzá rögtön: soha nagyobb bajunk ne legyen! Mert mit szóljon az a gazda, az a tanyán élő család, azok a csatorna nélküli településeken lakók, akik tegnap kinéztek az ablakukon, és azt látták: ugyanott tartanak, ahol hónapokkal ezelőtt. Áll a víz a földeken, az árkokban, a házak körül, megint elő kell venni a homokzsákokat, a gumicsizmákat, és lehet reménytelenül belebámulni a nagyvilágba. Bízni abban, hátha segít valaki.

A Balatonénál hatszor nagyobb terület van még mindig víz alatt az országban, a helyzet pedig tovább romolhat. Noha a tavasz nyitánya, a csontszáraz február és a reményteljes március idusa nem ezt jósolta. Ha ebben a hónapban újabb csapadék jön, akkor az 1999–2000-es belvízrekord is megdőlhet – mondják a szakértők –, ami még komolyabb károkat okozhat az ipari létesítményekben, utakban, autópályákban. A belvíz több megyében idén is tönkreteheti a termést, a településeken meg – ahogy szokta – kimossa a pöcegödröket. 2011 tavaszán, Európa Magyarországnak nevezett tagállamában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy csepp pénz

"Paradox, de igaz: a szegény(ebb)ek vásárolnak hitelre és drágábban." Tovább olvasom