Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Kétely

JEGYZET - ˝Nagy felelősség a gyereknevelés, mégsem hiszem, hogy manapság ne lehetne egy 11 évest egyedül hagyni.˝
A 11 évesek problémamegoldó leleménye különös esetekhez vezet – ezt mondta a tegnapi baleset kapcsán egy gyermekvédelmi szakember. Állította, nem szabad a gyereket egyedül hagyni, arra viszont nem kaptam választ: ki legyen otthon, ha a szülő reggel 6-ra jár dolgozni?

Régi dilemma, hogy szabad-e a gyereket magára hagyni. Ha baj van, mindenki teli torokból üvölti, hogy nem, miközben az ordítozók is magukra hagyják csemetéiket. Legalább addig, amíg leviszik a szemetet.
Az sem mellékes, hogy a gyerek fantáziája olykor összemosódik a valósággal, így könnyen előfordulhat: az iskolába igyekvő 11 éves elhiszi, amit a tévében lát, vagy éppen a Harry Potter-könyvekben olvas. Elhiszi, hogy tud repülni.

Nem tudom, mi suhant végig a 11 éves Dominik agyán, amikor először a táskákat, majd magát is a mélybe vetette. Az biztos, hogy egy életre megtanulta: nem ugrálunk le a harmadik emeleti erkélyről. Jelleméről sokat elárul, hogy az iskoláért, egy versenyért kockáztatta az életét. A legtöbben örülnének annak, hogy a lakásba zárva kimaradhatnak a suliból, ez a fiú mégis másképp döntött. Példája nem követendő, de ez talán egyértelmű.
Cselekedete egyben jelzés is a szülőknek, a fiúra (még) több időt kell szánni. Mondom ezt annak ellenére, hogy tisztában vagyok vele: a reggeltől estig dolgozó szülőknek egyre nehezebb az élet.

Nagy felelősség a gyereknevelés, mégsem hiszem, hogy manapság ne lehetne egy 11 évest egyedül hagyni. Az iskolaérett gyerekek nagy többsége nemcsak egyedül jár suliba, hanem otthon is segít, testvérét gondozza. Önállók, mégis gyerekek. Ezt a szülőnek sem szabad elfelejtenie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pofonok az élettől

"Az eset óriási vitát és indulatokat váltott ki." Tovább olvasom