Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kétezer voks

JEGYZET - "A legfontosabb kérdés: hogyan gondolkodhat a voksolástól most távolmaradó majdnem kétharmad."
Lehet, hogy azoknak van igazuk, akik szerint nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a vasárnapi időközi önkormányzati választások eredményeiből, hiszen alig haladta meg az egyharmadot a részvételi arány. Mégsem hiábavaló elidőzni kicsit a számoknál, mert tanulságosak.

A 40 ezres lélekszámú Dunakeszi egyik körzetében a korábbi önkormányzati képviselő halála miatt kiírt voksolást toronymagasan, 49,7 százalékkal a Fidesz jelöltje nyerte. Majdnem 15 százalékkal több voksot gyűjtött be egyedül, mint az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség függetlenként induló, 22 százalékot elérő támogatottja és a szavazatok alig több mint 13 százalékát elnyerő MSZP-s jelölt összesen. A jobbikos induló közel 15 százalékkal lett „bronzérmes".

Nem született lényegesen más eredmény Szentendrén sem. Ott annyival bonyolultabb a helyzet, hogy a javarészt a Püspökmajor lakótelepet magában foglaló körzetben a helyi civilszervezet, a Szentendréért Egyesület ringbe szálló jelöltje is elért 20 százalékot. Így a Fidesz–KDNP jelöltje csak 42 százalékkal tudott győzni. Az MSZP-s aspiráns 27,5 százalékot gyűjtött be úgy, hogy Együtt 2014 nem indított senkit. A két kisvárosban összesen majdnem kétezren voksoltak, ami nagyobb, ezért magabiztosabb kijelentésekre késztető minta a legtöbb közvélemény-kutató reprezentatívnak mondott pártpreferencia-vizsgálatánál.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke így tegnap nem is késlekedett a megkérdőjelezhetetlenként beállított tanulság megfogalmazásával: a választók nem fordultak el a jelenlegi kormánytöbbségtől. Debrecen polgármestere szerint az eredmények azt mutatják, az emberek csak mérsékelten figyelik „a baloldali belküzdelmeket", a baloldal üzenetei és „gyűlöletkampánya" pedig nem érdekelte őket. Az Együtt 2014 közleményében azt írta: „büszkék vagyunk arra, hogy együtt egyre hatékonyabban tudjuk megszólítani azokat, akik meg akarnak szabadulni az Orbán–Simicska rezsimtől, de eddig nem tudtak vagy nem akartak maguknak pártot választani". MSZP-s értékelést nem találtam, Mesterházy Attila pártelnök még a kampányzárón arra hívta fel a figyelmet: az emberek egzisztenciális vagy más okokból gyakran félnek politikai véleményüket kinyilvánítani.

Mindegyik értékelésben csak részigazságok vannak. A legfontosabb kérdés az: hogyan gondolkodhat a voksolástól most távol maradó majdnem kétharmad. A kormányzatnak a rezsicsökkentés tündérmeséjével egyértelműen sikerült újraépítenie támogatói táborát. A széttagolt demokratikus ellenzék pedig mintha még mindig nem lenne képes belátni: lehet, hogy az összefogás is kevés lesz a kormányváltáshoz, de külön-külön biztosan elvéreznek majd 2014-ben.

Olvasóink írták

 • 9. Zember 2013. április 03. 11:30
  „Ugyanez a szakmaiság oldaláról:

  Fenntarthatalan a rezsiárképzés
  Fenntarthatatlan a lakossági energia árazása. Alapjaiban kell megváltoztatni az energiahordozók lakossági árazását ahhoz, hogy egy fenntartható rendszer jöhessen létre Magyarországon - állítja tanulmányában az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA).
  http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=634907”
 • 8. Zember 2013. április 03. 11:27
  „1. v.imre, a jegyzetíró folyamatos minősítése helyett célszerűbb lenne a tényeknél maradni. A porhintés porhintés marad, még ha a Legfőbb Narancsosztó kezéből jön is.

  Ahol nincs rezsicsökkentés: csúcsprofit az állami áramcégnél
  Noha a kormányzat az áramszolgáltatók ,,busás hasznának" letörésére folyamatos lakossági energiadíjcsökkentést hirdetett, az állami MVM által az áramszolgáltatóknak eladott lakossági áram árát nem mérsékelné. Pedig lenne miből: a cég minden eddiginél nagyobb, körülbelül 90 milliárd forintos elmúlt évi eredményről adhat számot.

  http://www.nol.hu/ajanlo/20130402-csucsprofit_az_allami_aramcegnel”
 • 7. csergemerge 2013. március 28. 20:14
  „A legfontosabb kérdés az: hogyan gondolkodhat a voksolástól most távol maradó majdnem kétharmad.

  Szerintem meg a legfontosabb kérdés az, hogy azok hogyan gondolkodnak, akik elmennek szavazni. Teljességgel indiferens, hogy a nem szavazók mit gondolnak.”
 • 6. _csutak_ 2013. március 26. 19:40
  „Orbánnak az eltelt 15 évben sikerült elérnie azt, hogy a választók ne higgyék el bármit is ér az ő voksuk.
  Emiatt csak a fidesz törzsgárda megy el a választásokkor.
  Ez nem csak Orbán hibája hanem a hiteltelen ellenzéké is!”
 • 5. csonakos 2013. március 26. 17:29
  „4. blatth 2013.03.26. 16:56
  " Ha meg akarod tudni, hogy kinek a kezében van a hatalom, figyeld meg, hogy ki az, akit tilos kritizálnod. "
  Hamarosan teljesül minden óhajod mert jön a teljes ...”
 • 4. blatth 2013. március 26. 16:56
  „Csak azt nem tudom, a Délmagyar mióta az MSZP és holdudvara pártlapja. Újságírói egymást felülmúlva gyalázzák a jelenlegi kormányt, pártaktivistákat meghazudtoló módon. Milyen belső késztetés munkál bennük (vagy talán külső)? A négyéves ciklus utáni kormányváltás nem előírás, az MSZP is megcsinálta a 8 éves "rezsimet". Most a FIDESZ-en a sor. Drukkolok nekik.”
 • 3. v.imre 2013. március 26. 16:53
  „2. csonakos 2013.03.26. 13:06

  Nem egy csónakban evezünk. :-)”
 • 2. csonakos 2013. március 26. 13:06
  „1. v.imre 2013.03.26. 09:30
  Azt hiszem komoly tévedésben vagy! Egy csomó családnak nem segít semmit ez a fajta rezsicsökkentés mert nem veszik igénybe! Nincs mivel igénybe venni! Nem jelentős összeg a rezsiben az a párszáz forint havonta miközben a bolti árak az egekben vannak emiatt! Néha menj el te is a boltba! Még komolyabb tévedésed, a FIDESZ is eladott egy csomó szolgáltatót! A pécsiek most isszák a visszavásárlás levét épp! Elfogadom, neked minden jó amit a Fidesz tesz! Te meg fogadd el a nép többségének meg nem felel meg! Igazad van a kormány megvezeti az embereket akik pár száz forintért lemondanak a méltóságukról és még nem akarják látni a bajt ami egyre jobban szaporodik! Eljön az idő és ezt nap mint nap egyre több Fidesz fan ismerősömnél tapasztalom Orbán és a Fidesz ellen fordulnak!
  Jó jegyzet! Sajnos az emberek már úgy megutálták a Fidesz gyűlölet kampánya miatt a politikát, hogy nem mennek el a szavázasokra! Ez a cél! Minél kevesebben mennek el annál nagyobb a diktátor megmaradásának esélye!”
 • 1. v.imre 2013. március 26. 09:30
  „Mondottam volt korábban a jegyzetíró néhány megszólalásával kapcsolatban: "Suszter maradjon a kaptafánál." Politikai vizekre evezett a kultúra helyett. Ez nem áll jól neki. Megjegyzésem e mondatára vonatkozik: "A kormányzatnak a rezsicsökkentés tündérmeséjével egyértelműen sikerült újraépítenie támogatói táborát." Ez nem tündérmese. Nem csak jól hangzik, hogy a külföldiek kezére jutott energia szolgáltató szektor által ezer milliárd forint nyereséget vittek ki az országból, ami a mienk is lehetett, maradhatott volna. A mostani kormány támogatói tábora pedig ezen lépést megelőzően is megvolt. Most "csak" megmaradt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkoló, hej!

"Aki autózik, annak pénzbe kerül a szerviz, a benzin és a parkolás is." Tovább olvasom