Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Kétpárti kampány

"Két szomszédos választókerület önkormányzati képviselője együtt tartott sajtótájékoztatót tegnap Szegeden. Egy ellenzéki és egy kormánypárti – példátlan az utóbbi években. Az egyik, Kalmár Ferenc Botka László polgármester kihívója az országgyűlési választásokon, de akár a polgármesteri posztért is; a másik, Solymos László a polgármester bizalmasa, helyettese – a pletykák szerint esetleges utódja is."
Két szomszédos választókerület önkormányzati képviselője együtt tartott sajtótájékoztatót tegnap Szegeden. Egy ellenzéki és egy kormánypárti – példátlan az utóbbi években. Az egyik, Kalmár Ferenc Botka László polgármester kihívója az országgyűlési választásokon, de akár a polgármesteri posztért is; a másik, Solymos László a polgármester bizalmasa, helyettese – a pletykák szerint esetleges utódja is. Sarkítva: két lehetséges polgármesterjelölt.

Közös ügyük a ciklus eleje óta húzódik. Politikailag azért kényes, mert gyakorlatilag megoldhatatlan. Röviden összefoglalva: mindenki szabadon akar közlekedni a városban, de nyugalmat akar a saját utcájában. A lakóparkbeliek kérésére annak idején megvizsgáltatták, hogyan lehetne ott a forgalmat csillapítani. Megkérdezték a Közlekedéstudományi Intézetet is – az a lezárást javasolta: az önkormányzat meglépte. Erre elszabadult a pokol.

Az autózni vágyó polgárok anyáztak és szorgalmasan döntögették ki a „tankcsapdákat". Majd jött az újabb javaslat: trolit régi Rókusra! Újabb helyi lázadás gerjedt, egy egész utca kezdett el tiltakozni Kalmár Ferenc körzetében. Az ellenzéki képviselő óvatosan melléjük is állt.

A botrányoktól, lakossági petícióktól irtózó polgármester talán ezért ment bele vetélytársának ilyesfajta reklámozásába, mint a közös tájékoztató. Hogy egyszer s mindenkorra ki lehessen irtani a politikát ebből a közlekedési ügyből. Talán a konszenzus nyomán a városházi döntések ellen lázadók kevésbé tudnak „együttműködni" az ellenzékkel. Kalmár meg tulajdonképpen nem vesztett semmit: fölújítanak egy utcát a körzetében, a troliügyben pedig azt ígérte: meghallgatják a szakembereket.

A két nagy párt fej fej mellett versenyez. Nagyjából azonos a szavazóbázis mérete, nagyjából azonos a program is. Ha az egyik lecsap egy témára, már ott is a másik: hirdeti ugyanazt. Középre húzó, kétpárti kampány – ilyen még nem volt. Ebben a versenyben a bizonytalanokért megy a harc. Csak el tudja dönteni a vacilláló polgár az egyforma ígéretek özönében, kire szavaz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éretlenek

"A magyar társadalom még nem érett meg erre – mondta egy szentesi rendőrtiszt az egyik… Tovább olvasom