Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Kétségek

"Amióta a kirekesztés elleni szemléletalakításért induló mozgalmak születnek a magyar közéletben, azóta várom, hogy megállapítsák: mindenkire szükség van."
Amióta a kirekesztés elleni szemléletalakításért induló mozgalmak születnek a magyar közéletben, azóta várom, hogy megállapítsák: mindenkire szükség van. A polgári és a vallásos embereknek éppúgy megvan a szerepük, mint a baloldaliaknak és a liberálisoknak. Habár a nemzetközi hagyományok ez utóbbiak politikai fegyverévé tették a témát, azért húsz év magyar demokrácia tanúsítja, hogy a polgári jobboldal építője, és nem destabilizálója volt a nemzeti közösségnek. Ugyanez a húsz év a tanú arra, hogy a kirekesztés, főként a cigányok elleni általánosítások nem szavazótábor-függőek.

A napokban megszületett a magyar közélet újabb, kirekesztés elleni mozgalma, a Magyar Demokratikus Charta. Gyurcsány Ferenc bejelentésére a szocialista párt szervezete, és politikai céljai miatt a téma liberális pártfogói nemigen mutatkoztak a megalakításkor. Valójában mitől időszerűbb a charta most, mint máskor? És kiknek szól azok közül, akik értenek egyáltalán a chartákból? Gyurcsány Ferenc a dobálós melegfelvonulás után hirdetett harcot a néhány száz utcai rendbontó ellen, akik az őszödi „szenvedélyes igazságbeszéd" óta kiszámítható alkalmakkor megjelennek az utcán. A hadüzenet szólt még ahhoz a pár száz, egyenruhába öltözött figurához, akik egy ideje a romákat ijesztgetik, és feloszlatásukról bírósági per folyik. Egyik csoport sem képvisel olyan erőt és elfogadottságot, ami miatt az ország kormányrúdja mellől kellene chartát és főleg ellentüntetést szervezni. Az eredmény az, hogy az ország miniszterelnöke felértékel néhány száz randalírozót és gárdistát, akiknek akcióit az ő kötelessége arányos eszközökkel mederben tartani.

Nem az a baj e chartával, hogy elindítói politikusok, hiszen aláírói között demokraták vannak. A valóban létező kirekesztés elleni szemléletalakítás is mindig eléggé időszerű cél. A baj az, hogy ez a charta nemcsak a kirekesztéssel küzd, hanem annak révén a Gyurcsány Ferenc elleni, őszre várható tüntetésekkel is. A dokumentum szövege a „kisebbséghez tartozók", a „más életmódot követők" és „más szenvedélyeknek hódolók" kirekesztésével nagyvonalúan összekeveri azt a panaszt, hogy „antidemokratikus politikai erők" megtagadják politikai vetélytársaiktól a nemzeti ügy képviseletének legitim voltát.

Már az sem valószínű, vajon a kirekesztéssel sújtott romák tényleg azonos ügynek tartják-e saját boldogulásukat a kábítószeresek ügyével. De melyek azok az antidemokratikus „erők"? A pár száz utcai balhés? A jelentéktelen szélsőjobb pártok? Vagy a polgári szavazók lennének, akiknek közösségépítő erejét ismét figyelmen kívül hagyta egy charta? Vagy talán a városról városra összegyűlő pár tucat kiabáló ember, aki a miniszterelnök látogatása nélkül sosem verődik egybe?

Olvasóink írták

 • 10. Bill42 2008. szeptember 08. 18:46
  „NEM IGAZ!!!!!!
  Nincs szükség mindenkire,de sokakra szükség van.Nincs szükség a bünözö cigányokra /menjenek vissza az Őshazába/
  Szükség van a Gárdára!!! Ők nem fasiszták,nem vernek, nem ölnek embereket/amit Kolompár elvtárs mai napkeltében állitott/
  De ezzel szemben: Olaszliszka-Mezőfalva,Pátka és még lehetne sorolni a sort amikor emberek életét oltkják ki vagy megkisérlik.
  A Pátkai gyerekeket hónapok óta tartanak letartoztatásba mert állitólag molotovkoktélt dobtak a cigányházra,ami a mai napig nincs bizonyitva.
  HOPPÁ!!! E pillanatba mondja a TV2,hogy ujra meghosszabitptták a letartoztatásukat. Na ez a Fletó és brancsa müve. Csinálnak egy kirakatpert, hogy példát statuáljanak. Jólenne ha az ügyészség 5 honap után előállna a bizonyitékkal.Csak annyit mondanak, hogy egy személy vallótt rájuk. Na ez az igazi bizonyiték. Igaz egy cigány vallomása többetér 5 magyarnál.”
 • 9. wargaborka 2008. szeptember 08. 16:42
  „A cikkel semmi baj nincs. Majd pont a Délmagyar lesz elfogult a jobboldali pártokkal.. röhejes itt néhány ember..”
 • 8. szeressük csak a cigányokat, 2008. szeptember 08. 16:33
  „hiszen olyan kedvesen viselkednek mindenkivel. Nem szemtelenek, nem lopnak, nem bántanak senkit se, a segílyt is szerényen visszautasítják, és szorgalmasan dolgoznak mindahányan !!!”
 • 7. kisüsti 2008. szeptember 08. 15:27
  „magyarock1

  vajon ki a kirekesztő????”
 • 6. magyarock1 2008. szeptember 08. 14:42
  „Mennyi agymosott,nemzetellenes komancs lakik szép városunkban...”
 • 5. csausz 2008. szeptember 08. 14:25
  „Tekintettel arra, hogy Ő a netes fórum gondozója/moderátora, az ocsmánynál ocsmányabb megjegyzések - persze csak, ha a kormánypárti érintettekről ban szó - bennmaradnak. Eddig azt hittem pusztán figyelmetlenség, de e cikkből kiderült, hogy nem.”
 • 4. szöges 2008. szeptember 08. 13:42
  „Már megint kibújt a szög P. S.-ből. Már tudja azt is, hogy ősszel Gyurcsány elleni tüntetések lesznek. Jövőbe lát, vagy toboroz? Undorító!”
 • 3. Herrné 2008. szeptember 08. 10:13
  „Félelmetes, hogy egy újságíró ennyire "párttatlan" lehet... ( Ő aki a közvéleményt " formálja")”
 • 2. Zagarrrrr 2008. szeptember 08. 06:48
  „A Fidesz annyira nem építi a nemzeti közösséget, hogy az ostoba politikai manővereik miatt Erdélyben majdnem sikerült tönkretenni a magyar közösség politikai közösségét is. A hazai receptet exportálták, de a székelyek nem olyan ostobák, mint a magyarok: ők tudnak különbséget tenni a jobbító szándék és a számító sz.rkavarás között.”
 • 1. Ön nem lát tisztán. 2008. szeptember 08. 06:46
  „"..a polgári jobboldal építője, és nem destabilizálója volt a nemzeti közösségnek."

  "A jelentéktelen szélsőjobb pártok?"


  Ejnye, Sándor! Ön hol élt az elmúlt 10 évben? A polgári jobboldal a nemzeti közösség rombolója: panelprolizás, magunkfajták-magukfajta kategóriák megteremtése, "ráront a nemzetre" kitétel, zsidózás a Kossuth téren, a piton tenyésztő fideszes képviselő története és hasonló ízléstelen, gyűlöletkeltő kiszólások és események mind a "polgári" jobboldal találmánya.

  Az Ön szerint jelentéktelen szélsőjobb pártok közül melyikre gondolt? Talán a Jobbikra? Azzal éppen a "polgári" jobboldal kötött számos településen koalíciót vagy csak együttműködési megállapodást...aztán meglepődnek, amikor jóérzésű emberek nem hajlandóak különbséget tenni kicsit szélsőséges és nagyon szélsőséges jobboldaliak között.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Össznépi zabálás

"Hogy nemcsak a médiában, a valóságban is össznépi játékká vált a főzőcske, azt a különböző… Tovább olvasom