Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Kettős mérce

JEGYZET - ˝Magával a demokráciával van bajuk.˝
Rómaiak, menjetek haza! – ezt próbálta felfesteni egy házfalra a Brian élete című Monty Python-film főhőse, ám mivel a latin nem igazán ment neki, odáig jutott, hogy „A Romanes nevűek a házba mennek". Valahogy így járt az az illető is, aki a Charlie Hebdo-merénylet szegedi emlékhelyére csempészett kézzel írott, magyar nyelvű, a dzsihádot éltető levelet. Ő azt nem tudta leírni helyesen franciául: én nem vagyok Charlie.

Még mielőtt bárki muszlim egyetemistát, bevándorlót kiáltana a levél szerzőjeként, nézzen körül az interneten! Magyarok írták magyar fórumokon, mennyire megérdemelték az agyonlőtt emberek azt, amit kaptak, mennyire nem csoda, hogy öltek a felbőszített muzulmánok. Olvasson bele a téma kapcsán született kommentekbe, és meg fogja tudni, hogyan értelmezi honfitársaink egy része a sajtó- és szólásszabadságot. Szelektíven: minden írassék le, mindenről lehessen beszélni, amivel egyetért, de semmiről, amit ellenez.

Ha valami sért, az ellen demokráciákban lehet tiltakozni, tüntetni. Feljelenteni a terjesztőjét, ellenvéleményt megjelentetni, de közmegegyezésen alapul, hogy nem lehet bántalmazni, megölni a vélt ellenfelet. Nincs ilyen jogszerű opció, aki megteszi, nem hős, csak „sima" gyilkos. Ezeknek a kommentelőknek, arctalan levelezőknek talán magával a demokráciával van bajuk. Kiábrándultak a dolgok hivatalos elintézési módjából. Arról álmodoznak maguk is: milyen jó lenne jól szájba verni egyszer végre azt, akit sérelmeikért hibáztatnak, legyen az a szomszéd Pista, politikus, intézmény vagy a „komenisták"! Viszont a demokráciának megvan az az előnye, hogy nem kötelező számunkra sértő tartalmakkal kínozni magunkat, mert erre senki sem kényszerít. Abba cserébe illik beletörődni, hogy senki sem formálhatja a saját képére az egész világot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büszke város

˝Nem számolta ki, hányat kell még aludni addig.˝ Tovább olvasom