Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Kettős verseny

"Csodálom a „kicsiket". Mind bátran mond egy nagy számot, és remél. Hol látják azt a sok vágyott szavazót? Rejtély."
Csodálom a „kicsiket". Mind bátran mond egy nagy számot, és remél. Hol látják azt a sok vágyott szavazót? Rejtély.

Két óriási erő feszül egymásnak. A nagy pártok hátországából rengeteg pénzt öntenek a kampányba. A hatalomra végletekig éhes, egymásban méltó ellenfélre lelt miniszterelnök-jelöltek hatalmas erőket mozgósítanak. Orbán megpróbál úgy legtöbbet markolni balról, hogy még tökéletesen lefedje a jobboldalt. Gyurcsány megpróbál úgy beszélni a ciklus négy évéről, hogy az első két évet, a megbicsaklást feledtesse.
Arccal a jövő felé!

Közben a kicsik kétségbeesetten kapálóznak. Rendszerváltó pártok jövője forog kockán. A hatodikos énekkönyvemben van egy bejegyzés, hogy „Éljen az MDF!". Akkor az egész osztály MDF-es volt. Meg is beszéltük, hogy mi egy MDF–SZDSZ nagykoalíciót szeretnénk. Az akkor legerősebb kettő most megakadhat az 5 százalékos küszöbben. Ijesztő az az erő, amely a támogatókat a két nagy táborába húzta.

Harmadik-negyedik-sokadik erőre szükség van az ország házában. Túlzó elvárás az, hogy a társadalom sokféle színét, árnyalatát két párt leképezze a jogszabályalkotás, a politikacsinálás során. Egy olyan országban, ahol a köz más alakulatai, a civilek vagy a szakszervezetek gyengék, a politikai döntéshozatalnak kiszolgáltatottak, nem marad más eszköze a „köz"-területen tevékenykedni vágyóknak, mint a pártok.

Sokan remélnek „harmadikak" lenni. Túl sokan. Ahogy a nagy pártok versenye most áll, döntő lehet az, ki kitől lop el néhány szavazatot. A MIÉP-Jobbik a Fidesz mellé állna, az SZDSZ az MSZP-hez húz. Dávid Ibolya, ha hasonló kérdést kap, akkor az őt népszerűvé tevő mosollyal fedi semmitmondó válaszát.

Kettős a versenymérce 2006-ban. A nagyok számára a választási győzelem, a kicsik számára a bejutás a tét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgósítás

"A mozgósítási szakaszba lépett a kampány, ami azt jelenti, hogy a hívószavak, a választókkal való… Tovább olvasom