Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Ki jön vissza ide?

JEGYZET - ˝Ez nem extrém sport, mi így élünk.˝
Gyermekvállalási korban lévő honfitársaink 7-8 százaléka külföldön tartózkodik – mondta Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos titkára tegnap egy konferencián. Egy évtizede ez az arány 1-2 százalék volt.

Hozzátette: várható volt az elvándorlás, de Magyarország nem készült fel rá. A sikeres vándorlási politika ráadásul nem a távozást akarja megakadályozni – arra koncentrál, hogy minél többen visszajöjjenek.

Kíváncsiságom központjában több kérdés is sátrat vert. Érdekelne, milyen karrier vár még a rossz hír hozójára a statisztikai hivatalban, oly vészterhes időkben, amikor még Simicska Lajos sem vitorlázhat nyugodtan a Balatonon. Még nagyobb talány, hogyan lehet rábírni a kivándorlókat az új honfoglalásra. Mit mondasz, ha elhangzik a kérdés: „Oda menjek vissza?" Elég a megnyugtatáshoz, hogy ez nem extrém sport, mi így élünk?

Mi lesz velünk? Megyénk termékenysége 1,08 volt 2010-ben – miközben, nem nehéz kimatekozni, a népesség reprodukciójához 2,1 kellene. Hazánkban az élve születések száma 2011-re soha nem látott mélységbe, 88 ezer főre zuhant. A Ratkó-korszak csúcsán több mint 220 ezren születtek évente. 1981 óta minden esztendőben többen haltak meg, mint ahányan születtek.

A családi adókedvezmény, a gyed extra valóban széles rétegek számára jelent kézzelfogható segítséget. De gyerekcipőben jár például a családbarát munkahelyek kialakítása, a rugalmas munkaidő, a részmunkaidős foglalkoztatás a kismamák számára. A 27 százalékos áfát is tisztába lehetne tenni.

És van itt még valami. Külföldön élő ismerőseim nyugodt szívvel vállalták a harmadik, negyedik gyermeket is, holott anyagi helyzetük nem kiugró. Azt mondják: ezt nem tennék meg egy kiszámíthatatlan országban, ahol képtelenség tervezni. Ahol évtizedek óta élünk „a jövőre már jobb lesz" utópiájában, ahol 28 éve halljuk, hogy a következő focivébén már biztosan ott leszünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A napfény íze

˝Mi inkább palackozott formában fogyasztjuk a szőlőt.˝ Tovább olvasom