Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Kicsiben is lehetnénk nagyok

JEGYZET - "Egy-egy aszályosabb év hazavágja nemcsak a mezőgazdaságot, hanem az országot is."
„Gyakorlatilag kimerültek a rendelkezésre álló vízkészletek, és vízhiány várható az országban. Az egy főre jutó rendelkezésre álló vízkészlet 5600 köbméterről 1000 köbméterre csökkent. A felszín alatti és felszíni víz minősége nem megfelelő, és tovább romlik az ellenőrizetlen kommunális és ipariszennyvíz-ártalmatlanítás, valamint a túlzott trágya- és rovarirtószer-használat miatt." Mármint Pakisztánban. A kontraszt miatt citáltam ide ezeket a mondatokat egy Mol-tanulmányból, hogy nagyobb katarzis legyen leírni (és önöknek elolvasni), hogy Magyarország vízben (ivóvízben, termálvízben egyaránt) nagyhatalomnak számít. És tegyük hozzá, olyan ország is kevés van a világon, amelyik méretéhez viszonyítva ilyen nagy mennyiségű és ilyen jó minőségű termőfölddel rendelkezne, mint mi. Mégis.

Hollandiában feleakkora a termőföld nagysága, mint a miénk, éves szinten mégis 36-38 milliárd euró értékű mezőgazdasági értéket állít elő, a magyar 4 milliárddal szemben, vagyis közel tízszer akkora értéket állítanak elő feleakkora területen, mint mi. Hollandia mezőgazdasági területének 41 százalékát öntözi, mi 3,9-et. (Az európai uniós átlag 11,8 százalék.) Az Európai Unió 27 tagállama közül Magyarország a 26. helyen áll az öntözött területek nagyságát illetően. Egy-egy aszályosabb év hazavágja nemcsak a mezőgazdaságot, hanem az országot is. Duma, konferencia, tanulmány, stratégia, terv persze van, volt, lesz dögivel. A karaván meg halad. Inkább veszünk Mol- meg Rába-részvényeket, gáztározót; zarándokutakat építünk, a víziközmű-cégeket meg éppen a rezsicsökkentés című választási propagandával vegzáljuk.

Egészségiparunk is Európa egyik, ha nem a legversenyképesebb iparága lehetne. Az orvosok itthon tartására sem tudok elképzelni kézenfekvőbb formát, mint hogy jól felismert nemzetgazdasági érdekből óriási pénzeket pumpálni az egészségiparba és a hozzá kapcsolódó rekreációs iparba – amihez van (volt?) nemzetközi hírű szaktudásunk, infrastruktúránk, s nem utolsósorban versenyképes áraink. Ne az orvosok menjenek el külföldre, hanem a fizetőképes betegek jöjjenek hozzánk! Ebbe a szolgáltató szektorba szívesen jönnének befektetők is, ha egy kicsit is barátságosabb gazdasági környezetet teremtenénk számukra.

Olvasom Csongrád megye hosszú távú területfejlesztési koncepcióját, ragyogó mondatokat találok a tudástérségről, a kreatív gazdaságról, az agrárium és az élelmiszeripar tudáshátteréről, biotechnológiáról, az egészség- és rekreációs iparról, az ezek által generált idegenforgalomról. Csak ne látná az ember közben a valóságot, amint a megye kormánypárti politikusai – nyilván pártközponti kottából – továbbra is a lapátos, futószalagos termelőmunka mindenhatóságát mondogatják folyvást, mint a pereces.

Pedig milyen szép is lenne, ha az emberek egyszer csak elkezdenének a világban Gyógyító Magyarországról beszélni. És akkor Paul Lendvai sem írhatná meg Az eltékozolt ország újabb fejezetét.

Olvasóink írták

  • 2. Pandora 2013. április 20. 12:48
    „eszembe jutott a Vízmű múltkori nyilatkozata, miszerint a csatornaszagot az okozza, hogy a lakosság nem használ elég vizet, mert spórol ezerrel..”
  • 1. v.imre 2013. április 19. 10:14
    „Hosszú...

    A történet és a magyarázat, miért nem vagyunk ott, mint Hollandia. Hollandia felszine évszázadok óta csatornázott. Hollandiát nem sújtotta Trianon. Hollandiát nem sújtotta 1945-48, amikor a magyar gazdákat kuláknak minősítették, elkobozták földjét, eszközeit és még be is csukták az ellenük szót emelőket. A helyzet úgy-ahogy konszolidálódott Kádár alatt, de megint jött a "felszabadulás" keletről, s a téeszeket szélnek eresztették, földjeiket, eszközeiket elvették (mintha már írtam volna hasonlót).

    Ránk jár a sors. Akár külföldről jön, akár a magunk habitusából. Ami most, ma van, nem sok köze van az elmaradásunkhoz. Legalább egy kicsit legyünk igazságosak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éberség, nyugdíjasok, éberség!

"Nem kell azon csodálkozni, ha a nyugdíjasok szándékos lehúzásnak tartják a nyolcszáz forintos büntetést. Mert az." Tovább olvasom