Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Kié az iskola?

JEGYZET - ˝Szocik az illegalitásban˝
Kié az iskola? Az államé (az egész országé), vagy a mindenkori diákoké, tanároké is? Annak a szava számít, aki a pénzt adja, vagy azé, aki a közösséget alkotja? Szerintem ez az első kérdés, amelyet a szegedi Ságvári-gimnázium nevéről szóló vitában tisztázni lehetne. Nemrég a legtöbb iskolai ügyben még az önkormányzat döntött.

Kikérte a tantestület véleményét, aztán vagy figyelembe vette, vagy nem. Voltak botrányok. Most az állam határoz mindenben, ettől egyszerűbb lett az élet, de nem nyugodtabb. Ha politikus lennék, megszívlelném, hogy Szegeden egy közösség mérvadó része a központosítások után most olyan jogát próbálja megtartani, amelyet az elmúlt huszonöt évben nem vitattak el tőle. Azt is belátnám, hogy nem a névadó életművéhez ragaszkodnak itt, szocik az illegalitásban, hanem egy márkanévhez.

Az iskola ne politizáljon, a nevében se – üzente a Ságváriban végzett államtitkár, miután nyílt levélben, elég kellemetlenül megszólította őt egykori tanára. Valóban jobb lett volna, ha az iskolákat már a kezdetektől csakis ritka növényekről, védett állatokról, esetleg híres tanáraikról, diákjaikról nevezik el. A történelmi személyiségekkel ugyanis csak baj van. Itt minden hatalom úgy érzi, elődeinél jobban ért a szimbólumokhoz, máshová helyezi a hangsúlyt, intézményeket nevez át, szobrot állít. Ságvári Endre – most nem oké.

Ez egyszerű üzenet, a gyerekek értik. De mit gondolnak a felnőttek? Mi lesz, ha már több köztéri szobor áll, mint amennyien vagyunk? Szerintem a mi gyönyörű történelmünkkel szemben a megismerés és a megértés gesztusa gyümölcsözőbb, mint az ítéleté. Akit érdekel, elolvashatja, mi történt Ságvári Endrével. Láthatja, miért történelmi szükségszerűség, hogy ha már intézmény viseli a nevét, járnak köztünk olyan emberek, akiknek ez a név valamiért sokat jelent.

Meglepő, de némelyik ilyen őskövület egyidős velünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját farkába

˝A pénztelenségnek van előnye is.˝ Tovább olvasom