Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kikapcs

JEGYZET - "Elég egyetlen áramszünetes napszak, és személyes tapasztalat lesz, hogy mennyire törékeny ez a civilizáció."
Fölsóhajtottunk a tegnapi tavaszban. Mintha szabadulnánk. A tegnapelőtti zima és a holnapután még leselkedő tél súlyos teher. A családoknak azért, mert a halálos mínuszok lyukakat vájnak és összeroppanthatják az otthoni költségvetést. A szolgáltatóknak pedig azért, mert saját költségvetésük egyensúlyáról felelősen kellene gondoskodniuk.

Az össznépi didergésben a mamutnyi szolgáltatók kapcsolási moratóriumot hirdettek. Aztán maguk döntöttek arról is: ennyi a jótékonykodásból elég. Két hét után itt a vége. Nincs apelláta! Mindegy, hogy 120, 1200 vagy 120 ezer forint a tartozás. Mindegy, hogy az állítólagos figyelmeztető levél tértivevényén a háziak aláírása helyett ki a fenéé a macskakaparás. Mindegy, hogy 60 napon inneni vagy túli az állítólagos tartozás. Mindegy, hogy jogos vagy jogtalan a késedelmes fizető panaszáradata. Mert azt is elvágja a szerelő azzal, hogy kikapcs...

Elég egyetlen áramszünetes napszak, és személyes tapasztalat lesz, hogy mennyire törékeny ez a civilizáció. Mert áram nélkül megfagy az élet. Nincs villanyfény, sötét marad a képernyő és a monitor, nem lobban be a gázrózsa az elektromos szikrás tűzhelyen, nem működik a mikrosütő, leáll a kazán. A pislákoló gyertyafényben átélhető lesz a vajdasági ismerős rémes meséje az amerikai bombáktól sebes és sötét szerbiai nagyvárosok tízemeleteseiben rekedt civilek élhetetlen életéről. A sötétben és hidegben gyengévé és gyámoltalanná lesz az ember.

Érteni akarom én a nagyvállalatot. Olvasom is az egyik – a 2,5 millió ügyfélnek áramot, 600 ezernek gázt szolgáltatató – mamut adatsorát: a nem fizetők aránya egyre dagad, a kintlévőség tavaly 18 százalékkal nőtt, ezért két éve 55 ezer, tavaly 45 ezer háztartásban kapcsolt ki. De nem mindegy, hogy mikor és mit. Mert monopolhelyzetből fakadó mohóságnak, nem pedig felelős gazdasági döntésnek tűnik elvágni egész családokat az éltető és biztonságos energiaforrástól – télvíz idején. Ilyenkor a panaszok megértése és a panaszosok segítése, a részletekre figyelés és a részletfizetés helyett minden egyes kikapcs visszaélés az erővel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem szemét!

"Visszagyűjtésük a környezetünk, egészségünk védelme miatt is rendkívül fontos." Tovább olvasom