Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Kilátás a B zónából

"Az élet Miskolcon, Keszthelyen, Mátrafüreden és Zalaszentgróton a maga kerékvágásában megy, az emberek szinte semmit sem vesznek észre a baromfivészből. Bács-Kiskun és Csongrád megyéből, vagyis a B zónából érkező híradásokat úgy nézik a tévében, mintha azok Romániáról, vagy Macedóniáról szólnának."
Az élet Miskolcon, Keszthelyen, Mátrafüreden és Zalaszentgróton a maga kerékvágásában megy, az emberek szinte semmit sem vesznek észre a baromfivészből. Bács-Kiskun és Csongrád megyéből, vagyis a B zónából érkező híradásokat úgy nézik a tévében, mintha azok Romániáról, vagy Macedóniáról szólnának. Mellesleg Szegeden se fél senki, mindenki annak örül, hogy végre kitört a nyár, a hét végén a legtöbben strandra szeretnének menni.

Még van az üzletekben baromfihús, azt ugyanannyian veszik, mint eddig, a boltosok szerint senki se fél. A helyzetet akár megnyugtatónak is mondhatnánk. Ha azonban kitesszük a lábunkat a városból, már elkeseredünk egy kissé. Látunk baromfitartókat, akik az elmúlt évtizedekben minden vagyonukat, nyereségüket és hitelüket arra fordították, hogy luxus körülmények között neveljék a csirkéket. Ez volt ugyanis az uniós előírás. Modern, fűtött, automatizált, emeletes ólakat figyelhetünk a kerítésen kívülről – belépni ugyanis nem szabad –, amelyek gyárakként ontják a vágnivaló, kellő méretre hizlalt csirkéket.

Most viszont háromnegyed év elegendő lesz arra – ennyi idő telt el ugyanis a madárinfluenza hazai megjelenése óta –, hogy évtizedek munkáját tegye tönkre. Bebukhatnak a termelők, velük együtt a feldolgozók, azok a nagy cégek, amelyek szintén nyugat-európai színvonalú üzemeket hoztak létre a semmiből. Mondják, ne kongassuk azért a vészharangokat, mert járványok mindig voltak, vannak és lesznek, a járványok elmúlnak, és újra talpra lehet állni. Csakhogy a járványoknak vannak haszonlesői is: még nem is volt baj, csak a híre érkezett meg az európai kontinensre, amikor a felvásárlók, a helyzetet kihasználva, nyomni kezdték lefelé az árakat.

Egy év várható nyeresége már akkor, a leszorított árak következtében elúszott. A járvány megjelenése szinte csak hab a tortán. Ha az állam ki is fizeti a leölt baromfi árát, csak a költségek egy része térül meg. A feldolgozók pedig egy fillért sem kapnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinek az érdeke?

"Cui prodest? – kinek az érdeke? Maguk a rómaiak sem hitték volna, hogy Magyarországon a… Tovább olvasom