Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Kimazsolázott vonal

"Most, a koncesszió lejártával a közlekedési tárca pályáztatott – Csongrád megyén kívül még másik ötben. Miután az ominózus szeged-vásárhelyi vonalon nem tudott győztest hirdetni, döntött. Az eredmény a Tisza Volánnak kedvez, de ha alaposabban mögé nézünk, akkor látszik, hogy az utasoknak."
Az utasok semmit nem vesznek majd észre abból a változásból, ami a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő járatokat illeti – nyilatkozza cikkünkben a Tisza Volán Zrt. vezérigazgatója. Sőt a nyertes az utas lehet, hiszen modern, alacsonypadlós Scaniák futnak majd a sárga MAN-ok helyett – a régi jegy- és bérletárakon.

Elnyűtt, és sokszor hamis reklámszlogen, hogy az utas, vagy a vevő csak jól jöhet ki a konkurensek harcából. Most azonban mégiscsak e szerint a forgatókönyv szerint történik minden. Az utasok jól jártak akkor is, amikor tíz évvel ezelőtt az állam a koncessziós törvény alapján koncesszióba adta a Volán korábbi legforgalmasabb vonalának egy részét, a vásárhelyit: a Hód-Mező gyorsjáratai ugyanis rövidebb idő alatt – hiszen útközben nem álltak meg – és olcsóbban szállították az utasokat, mint a többi, a Volánnál maradt buszok. A vásárhelyi vonal „kimazsolázása" érzékeny veszteséget jelentett a megyei közlekedési társaságnak, mivel neki az utolsó utast is el kellett szállítania a legkisebb faluba. Nála a keresztfinanszírozás elve működik mind a mai napig: a forgalmas járatok tartják el a többit, míg a vásárhelyi cégnek nem volt ilyen kötelezettsége.

Most, a koncesszió lejártával a közlekedési tárca pályáztatott – Csongrád megyén kívül még másik ötben. Miután az ominózus szeged-vásárhelyi vonalon nem tudott győztest hirdetni, döntött. Az eredmény a Tisza Volánnak kedvez, de ha alaposabban mögé nézünk, akkor látszik, hogy az utasoknak. A megyei közlekedési társaságnak ugyanis továbbra is az alacsonyabb tarifát kell kínálnia, ráadásul jobb buszokkal köteles szállítani az utasokat – ez ugyanis szintén a pályázat feltétele volt. A csemege visszakerült a korábbi tulajdonoshoz – igaz, kőbe vésett és még szigorúbb feltételekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lóerőlovagok

"Hát akkor brummogtassunk egy kicsit! Alighanem ezzel a jelszóval vágtak bele későn érkező… Tovább olvasom