Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Kímélő mód

JEGYZET - "Fél ország bogarássza mostanában a számlát, évekkel ezelőtt oda sem figyelt a néhány tízforintos tételekre."
"– Csókoltatom az összes tranzakciós adóst – állít meg az egyik utcabeli, és mindjárt az orrom alá is dugja legfrissebb bankszámlakivonatát. Ami sokkal áttekinthetőbb, mint a szolgáltatóké – azokról ma még valóban nem lehet kibogarászni a 10 százalékos rezsicsökkentést. A bank értesítőjén viszont ott van feketén-fehéren a tranzakciós adó és társai, a lényeg, hogy a fizetett számla 1905 forint, az eseti átutalás díja pedig 210. Azt is mondja, hogy legközelebb inkább bebiciklizik a mobilszolgáltató irodájába, és egyúttal befizeti az internetet is, annál ugyanis a 2050 forintra jutott a 210 forint eseti átutalási díj. Ez utóbbi tételből még további kettőt találok a bankszámlakivonaton, és az már tényleg soknak tűnik. Előkeresünk néhány korábbi értesítőt, gyorsan kiderül, hogy ismerős szám ez a 210, csak a negyvenezerhez közelítő gázszámlautalás alatt még nem tűnt fel neki novemberben.

Érzi a bank is, hogy ez már egy kicsit sok – vagy talán kötelező is –, így a lap alján apró betűvel írja, hogy tulajdonképpen neki is fáj ez az egész: a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény alapján a számlakivonaton szereplő műveletek után megállapított, a bankot terhelő illeték összege 408 forint. Megnyugodhatunk kissé, a bank is szív.

Fél ország bogarássza mostanában a számlát, évekkel ezelőtt oda sem figyelt a néhány tízforintos tételekre. Most viszont számba veszi, mire rúg a készpénzfelvétel díja, sok-e a másfél tucat banki SMS-ért a több mint négyszáz forint, és egyre többe kerül az automatikus hitel is, különösen, ha már a hónap tizedik napja körül mínuszba megy a számla.

Ugyanakkor változatlan a dilemma: engedje-e, hogy automatikusan leemelje a neki járó pénzt a szolgáltató, vagy inkább ő állítja teherbíró képességének megfelelő sorrendbe a sárga csekket. Hogy azután a postán bankkártyájáról pénzt felvéve fizesse be azokat, aminél drágább megoldás nem nagyon ismert."

Olvasóink írták

 • 3. achilleus 2013. február 13. 15:27
  „"a fizetett számla 1905 forint, az eseti átutalás díja pedig 210."
  Megnéztem mennyi díjat kellene befizetni, ha ugyanezt a szolgáltatást a postánál veszi igénybe, azaz nem sárga csekken, hanem olyanon, ahol a költséget maga a befizető viseli. Mivel 10 000 forint alatti az átutalás "csak" 760 Ft a költsége, persze ha nem kéri az ügyfél, hogy már aznap ott legyen a pénz, akkor akkor ugyanis 2730 Ft. Aki nem hiszi, itt "szörnyülködhet": http://www.posta.hu/static/internet/download/Hirdetmeny_BPU_dijak_20130101.pdf”
 • 2. macs 2013. február 13. 13:54
  „Nem akarok senkit se bántani, de némi matematika, némi idő, és nagyon szépen ki lehet számolni, meg van-e 10%, vagy nincs. Sajnálom, hogy ez a szlogen, miszerint érthetetlenek a számlák, sokaknak kiváló kifogás jelent, hogy még meg se próbálkozzanak a megértéssel és a kényelmesebb megoldás, a szolgáltatók szidalmazása, felé terelgeti őket.”
 • 1. klj-54 2013. február 13. 09:09
  „Meglátszik, hogy egy semmihez nem értő, szakvizsga nélküli jogász alapképzettségű senki a kormányunk feje.
  Amihez nyúl abból barna és büdös lesz :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szezon és fazon

"Az új politikai szezonban mintha változna a fazon, szelídülnének a miniszterelnöki szólamok." Tovább olvasom