Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Kincs a jó ivóvíz

"Az ivóvíz hamarosan az egyik legfontosabb nyersanyaggá, a jövő olajává válhat."
Miközben jogosan aggódunk ivóvizünk minősége miatt, mert még mindig túl sok az olyan település, ahol kisebb-nagyobb kockázattal járhat a csapvíz fogyasztása, jó, ha tudatosítjuk azt is: a világ nagyobbik részéhez képest kivételesen szerencsés helyzetben vagyunk. Magyarország édesvízi nagyhatalomnak számít; ha vigyázunk vízbázisainkra, évszázadok múlva sem jelenhet majd gondot az utánunk jövőknek a mindennapi ivóvíz biztosítása.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente mintegy 3–4 millió ember halhat meg amiatt, hogy nem megfelelő tisztaságú vizet fogyaszt. Szakértői számítások szerint 2015-re a Föld lakóinak több mint a fele számára problémát jelenthet a naponta szükséges egészséges ivóvíz előteremtése, 2050-re pedig már akár 5 milliárd ember életét nehezítheti átmenetileg vagy tartósan a vízhiány. Az ivóvíz stratégiailag az egyik legfontosabb nyersanyaggá, a jövő kőolajává válhat. Sokan már vízért indított háborúkat vizionálnak – és nemcsak a Közel- és Közép-Keleten, hanem más régiókban is. Az első „vízháborút" Krisztus előtt 2700 körül két sumer városállam, Umma és Lagas vívta egymás ellen, azután több mint 4 és fél ezer évig nem volt hasonló jellegű és nagyságú konfliktus kifejezetten a víz miatt. A múlt század második felében a Közel-Keleten és Észak-Afrikában már hét olyan jelentős háborút számoltak össze, amelyben szerepe volt a víznek is. Ha hinni lehet a prognózisoknak, a jövőben egyre több hasonlóra lehet majd számítani.

Mindezek fényében akár azt is mondhatnánk: a globális vízproblémákhoz képest eltörpülnek a mi lokális gondjaink. Csakhogy ez nem vigasz annak a másfélmillió embernek, aki hiába nyitja ki a csapot, nem tud egy pohár frissítő és olcsó vizet bátran és jóízűen meginni. Bár az arzént komolyan kell venni, ezzel kapcsolatban is megoszlik a szakemberek véleménye. Az egyéni érzékenység széles skálán változhat: sokakban tolerancia alakulhat ki akár olyan dózissal szemben is, amely másokat képes megölni. Aki hozzászokott, akár napi 0,5 gramm arzént is elfogyaszthat anélkül, hogy egészsége károsodna. Ez nem jelenthet felmentést: Magyarországon a veszélytelen ivóvizet mindenki számára biztosítania kell.

Olvasóink írták

  • 3. őrgróf 2010. október 15. 09:50
    „ebbe nem lehet politikát belekeverni ( fidesz-mszp stb ) nem is ír rá senki...pedig a téma nagyon is égető!!!!!”
  • 2. őrgróf 2010. október 14. 09:27
    „Kicsit elgondolkodtató: Trianon óta Magyarországnak nincs egyetlen vízforrása se... a körülöttünk élők bármikor elzárhatják a csapokat...vagy tehetnek bele egy kis arzént, ezt-azt...szép jövő?!”
  • 1. dodó 2010. október 13. 11:27
    „Fenik is rá a fogukat a világ legdemokratikusabb államának (is) az állampolgárai.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Takaró

"Otthon mindig azt hallottam: csak addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!" Tovább olvasom