Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Kinek van 10 éve?

JEGYZET - "Sok helyütt az ingatlanok ára lényegében megegyezik a telekével."
Megint dobogósok vagyunk valamiben – húzhatnánk ki magunkat, ha nem tudnánk, Csongrád ezúttal nem gazdasági teljesítménye, tiszta levegője vagy mondjuk közbiztonsága miatt került az élmezőnybe, hanem azért, mert Pest megye és Győr-Moson-Sopron után itt a legmagasabbak a telekárak. Mifelénk az átlagár ugyanúgy 5000 forint körüli, mint a gazdasági válságtól jóval kevésbé sújtott, és egyébként is jobb módú nyugati határszélen. Furcsa ezt leírni, hiszen az ember azt hinné, a telekárnak is van köze a fizetőképes kereslet alakulásához, esetleg az illető terület gazdasági lehetőségeihez. Úgy tűnik, ha van is ilyen összefüggés, más tényezők még erősebben érvényesülnek – érdemes volna egyszer kinyomozni, melyek ezek, és miként működnek.

Persze ha az ember a statisztika mögé néz, azt is látja, hogy Csongrád megye átlagát a megyeszékhely, azon belül is Újszeged húzza fel, ahol egy négyzetméter 12-14 ezret is megér a vevőnek és az eladónak egyaránt. Másutt lényegében nincs mozgás, érdeklődés. Az is figyelemre méltó adat, hogy az ingatlanárak jó 30 százalékot zuhantak az elmúlt négy évben szerte az országban, és sok helyütt az ingatlanok ára lényegében megegyezik a telekével.

A témához értő szakember mindenesetre megjegyzi: a telek jó befektetés – akinek van pénze, no meg 10 éve várni a megtérülést, akár háromszoros haszonra is szert tehet. Kérdés, hogy kinek van. Ha az ember nemcsak a statisztikát böngészi, hanem az utcákat is járja mondjuk egy olyan kisvárosban, mint Makó, azt tapasztalja: rengeteg az üres ház – és ezek az ingatlanok a nem is olyan távoli jövőben nemcsak azért lesznek csupán telekáron eladhatók, mert ez a piaci trend, hanem azért is, mert az épület addigra inkább költséget – bontásit – jelent majd rajta, mint értéket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asszony, állat

"...és erre nem sajnálják a pénzt" Tovább olvasom