Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Kirakat

JEGYZET - "A közlekedési morál a társadalom lenyomata."
Megteheti-e egy trolivezető, hogy középső ujját felmutatva fejezze ki nemtetszését a kerékpárosnak? Röviden: nem. Már csak azért sem, mert a trolivezető kirakatban ül. Minden mozdulatát száz és száz szempár figyeli, a közösségi közlekedés résztvevői közfeladatot ellátó nők és férfiak. Úgy gondolom, ezzel együtt jár egyfajta viselkedési norma.

Ha a trolivezetőtől megköveteljük a normális viselkedést, akkor minket mi tart vissza a normák követésétől? Még egy ilyen álszent társaság, mint a buszvezetőket feljelentő utasok, nincs a világon. Az egyik SZKT-s ismerősöm mesélte, hamarabb beér az e-mailes feljelentés, mint hogy a villamos begördül a végállomásra. Néhány rosszlelkű utas azt gondolja, a bérlet- és jegyvásárlással egy időben jogot szerez a járművezetők sértegetésére is. Pedig az utasok sem különbek a Deákné vásznánál. Csak a másikban látják a hibát, magukban pedig – de ezt mindenki jól tudja.

A közlekedési morál a társadalom lenyomata. Évtizedes frusztráció kínozza a naponta közlekedőket, az udvariasság pedig mintha gyengeségnek tűnne. Persze, legyint az olvasó, miért legyek udvarias, ha más nem az? Talán érdemes lenne túllépni a másik vizslatásán, és nem csak a közlekedésre gondolok. Az emberek egy része saját maga sikertelenségét külső okokkal magyarázza. Egy ismerősöm nemrég mesélte, hogy a protekcióval munkához jutott fiát elküldték az egyik állami intézménytől, mert pikkelt rá a főnök. A gyerek szellemi munkát végzett, de olyat, amelyben sokat hibázni nem lehet. A szülő szerint gyereke vesztét a főnöke, és nem a fiú alkalmatlansága okozta. Az pedig sosem derül ki, miért küldték el a srácot.
Visszatérve a trolivezetőkre: aki kirakatban él, tűrnie és nyelnie kell. A buszsofőrnek éppúgy, mint a politikusnak. Utóbbinak is az orrára koppintanak, ha lányokat zaklat a női mosdóban, vagy ha az élettársát próbálja a hajánál fogva jobb belátásra bírni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A NER és a bojler

"Temérdek diák használja az egyre fékezettebb habzású infrastruktúrát." Tovább olvasom