Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Kis éji zene

JEGYZET - "A vállalkozás igazgatója gyorsan átutalta azt az egy forintot, és e tranzakció révén megtámogatta kétszáz forinttal a bankot."
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a jelek szerint büszke rá, hogy lebuktatta a Valentin-napon szerenádozó zenekart. Az ellenőr újsághirdetéseket böngészett, rátalált a fiatal muzsikusok ajánlkozására. Megrendelte a szerenádot, kifizette, és mivel nem kapott számlát, büntetett – derült ki a sajtóközleményből, amelyet a NAV juttatott el a szerkesztőségbe. Újabban sok ilyen történetet küld, ezek érdekesek, megszívlelendők. Ezt most különösen megszívleltük, mert a kongás fiú édesapja felhívta Csörög rovatunkat, és elmesélte, hogy a gyerek zenélni tanul, ahogy a társai is. Föllelkesültek az ötleten, hogy így lehetne keresni egy kis zsebpénzt. Most nyúlhatnak a zsebükbe a szülők, kifizetni a bírságot.

Azt már nem sajtóanyagban olvastuk – nyilván nem is lenne büszke rá a NAV –, hogy nemrég levelet küldött egy Csongrád megyei cégnek, amelynek egy forintos magán-nyugdíjpénztári tagdíjtartozása volt. „Felhívom, hogy hátralékát soron kívül rendezni a NAV Csongrád Megyei Adóigazgatósága (...) számú letéti számla javára megfizetni szíveskedjék.
Tájékoztatom továbbá, hogy hátraléka végrehajtható, így az eljáró adóhatóság további értesítés nélkül jogosult Önnel szemben végrehajtási eljárást indítani" – így a levél. A vállalkozás igazgatója gyorsan átutalta azt az egy forintot, és e tranzakció révén megtámogatta kétszáz forinttal a bankot. Ha nem teszi, a NAV a levél ígérete szerint keres egy bírósági végrehajtót, akinek munkadíj, költségtérítés és behajtási járulék jár. Ezen túl közzéteszi a cég nevét a NAV honlapján, azok között, amelyek ellen állami végrehajtási eljárás indult. Holott közben több mint egymilliós adótúlfizetése van a vállalkozásnak.

Ez a két történet jól szemlélteti, hogy a magyar közigazgatás átszervezése közepette milyen lett és milyen maradt a legfontosabb magyar hivatal. Imponálóan hatékony, ami az állam érdekeinek érvényesítését illeti. Az továbbra sem érdekel senkit, hogy a korrekt adózókat még mindig rendszeresen beszaratják bizonyos vak hivatali mechanizmusok. Holott az ilyen gépies és sokba kerülő eljárásokat törvénymódosítással, vagy csak egy számítógépes program átírásával ki lehetne iktatni. Ez azért lenne fontos, mert amíg nem tudjuk szeretni a hazával együtt az adóhivatalunkat is, itt csak álmodni lehet „felemelkedésről".

Van egy egészen konkrét álmom. Arról szól, hogy az adóellenőrök nemcsak Valentin-nap előtt, hanem a választási kampány idején is figyelik az újsághirdetéseket. Összeírják, ki mennyit hirdetett, megkérdezik a hirdetési tarifákat. Összeadják, melyik párt mennyi pénzt költött kampányra a megengedett összeg helyett – és aztán teszik, amit tenniük kell. Lelkesen, kreatívan.

Olvasóink írták

 • 3. Besenyő_Pistabácsi 2012. február 19. 07:27
  „Elnézést a név elírásért Bakos úr!”
 • 2. Besenyő_Pistabácsi 2012. február 19. 07:25
  „Tetszik! Főleg a vége, hogy talán majd egyszer... Á de úgysem, a politikusokat nem lehet megfogni, elszámoltatni. Kedves Bokros úr ez álom marad! :D”
 • 1. Mignon 2012. február 18. 12:40
  „A jegyzet elolvasasa utan eszembe jutott
  Rath-Vegh Istvan "Hatalom es penz" c. könyve.
  (Bp.,Gondolat, 1964)

  Ebben a könyvben az "Ados fizess!" cimszo alatt sok hasonlo törtenetet ir le.
  (a 347.-642. oldalakon)

  A 424-ik oldalon van egy szegedi (!) törtenet 1937-böl. Az a cime, hogy
  "A megszökött motorkerekparos".
  Az iro közli, hogy a törtenetet a korabeli Delmagyarorszag is közölte,
  ö Sz. Szigethy Vilmos, Szeged varosanak föleveltarnokatol hallotta.

  Erdemes elolvasni ezt a könyvet is!
  (nekem kb. 10-eve nagyon nehez volt Magyarorszagrol beszereznem)

  :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hibát hibára

"Ha egy orvos hibázik, azzal némileg több kárt okoz, mint mondjuk egy vízvezeték-szerelő." Tovább olvasom