Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Kis magyar valóság

JEGYZET - "A megtakarított fűtésdíjat az ablakon, a vízdíjat pedig a csatornán engedik ki."
Valami mindig bűzlik a panelfelújítások körül. Most éppen a szellőző. Kis magyar abszurd: a szakszerűen hőszigetelt, új nyílászárókkal felszerelt társasház élhetetlenné vált a munkálatok befejezése után. Fekáliaszag terjeng éjjel-nappal, mert a nyomás, meg a vákuum, meg a kedvezőtlen csillagállás... Csak.

Mert így sikerült.

A panelek korszerűsítéséről évekig csak mint sikertörténetről lehetett hallani. Az elszegényedő lakók előtt új remény csillant: nem kell, hogy ingük-gatyájuk rámenjen a rezsire, a kívül is megszépült épületekben olcsóbb lesz az élet, vagy drágábban lehet eladni ezeket. Először az derült ki, hogy a szigetelőanyag olthatatlanul ég, ha egyszer lángra kap. Az idő előrehaladtával a fűtésszámlákat is egyre többen nézegették: miért nem lettek kisebbek? Most meg itt van ez a szagos probléma. Csak annyi a biztos, hogy a felújítás után vált többemeletes emésztőgödörré a lakóépület.

Természetesen a több tízezer rekonstrukcióból ezek csupán a kiragadott negatív példák. A panelfelújítás alapvetően jó, csak a megvalósítás időnként fájóan magyar.

Van annak egyébként bája, hogy az energiatakarékosság – rezsicsökkentés – jegyében elvégzett házfelújítás után azt mondják: 6 liter helyett engedjenek ki 15-öt alkalmanként a vécétartályból, és akkor nem lesz büdös a házban. Ja: és szellőztessenek negyedóránként. Tulajdonképpen jelentős energiabefektetéssel akár el is érhetik, hogy ugyanolyan szagtalan lesz a lakásuk, mint korábban. Igaz, hogy klasszisokkal drágább lesz a fenntartása, mert a megtakarított fűtésdíjat az ablakon, a vízdíjat pedig a csatornán engedik ki, miközben a remélt spórolás fejében bevállalt rekonstrukció havi törlesztőrészleteit persze nyögik. De legalább – megcsinálták.

Olvasóink írták

 • 1. csergemerge 2013. április 12. 16:24
  „"a megvalósítás időnként fájóan magyar"

  Az újságíró elvtársnő itt a "magyar" szót mely szó szinonímájaként értelmezi?
  Nem gondolja, hogy ennek a nemzetnek a tagjai is olvassák ezt az írást?
  Nem gondolja, hogy néhány magyar embernek sértő ez a szóhasználat?
  Szégyellje magát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válság üzlete

"Makón nemhogy a vendéglők, még a sörözők és a kocsmák is csak ritkán telnek meg." Tovább olvasom