Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Kis pénz, kis foci

JEGYZET - "Ha nincs bevétel, nincs miből állni a rezsit, nincs miből fizetni az alkalma- zottakat, s végül le kell húzni a redőnyt."

Különös formáját választotta a sztrájknak a Csongrád Televízió: felveszi a testületi ülést és a városi rendezvényeket is rögzíti, ám azokat nem adja le, ahogy szokta. Arra hivatkozva, hogy a város cége három legutóbbi számláját sem fizette ki, a tartozás 2,5 milliós. Ha megjön a pénz, a felvétel is adásba kerül. Olyan ez, mint az egyszeri futballcsapat: kis pénzért kis foci jár.

A magyar valósághoz sajnos szorosan hozzátartozik, hogy a vállalkozók, vállalkozások, sőt az önkormányzatok is jelentős tartozásokat halmoznak fel. Az oka egyszerű és nem új keletű: nincs pénz! Hogy aztán ezzel mekkora kárt okoznak a sokszor igencsak szerény tőkével működő cégeknek, vállalkozóknak, s ezzel az egész magyar gazdaságnak, az már senkit sem érdekel. Illetve sokakat igen, de nem tudnak mit kezdeni a helyzettel.

Pedig ha nincs bevétel, nincs miből állni a rezsit, nincs miből fizetni az alkalmazottakat, s végül le kell húzni a redőnyt. Csökken a gazdaság teljesítménye, növekszik a munkanélküliség, ergo: több segélyt kell fizetni. A segély összegét pedig valahonnét elő kell teremteni, ez pedig adó(emelés)t jelent. Ördögi kör ez, amiből rettenetesen nehéz kilépni. Pedig ez az ország, a miénk már csak ilyen, s addig nem változik semmi, míg a mindenkori kormányzat eltűri, hogy egy megkötött és teljesített szerződést a fizető fél egyszerűen semmibe vegyen.

A jelenség nem új keletű, már a 80-a évek második felében sem volt másként. A magyar gazdaságban a körbetartozás jól ismert probléma, de érdemben azóta sem történt semmi a megoldására. Persze hogy nem, hiszen jellemzően azok maradnak adósok, akik erőfölényben vannak. Meg azok is, akiknek eszük ágában sincs időre fizetni.

A külföldi gyakorlat már az XIX. század második fele óta drasztikus: a nem fizető ellen felszámolási eljárást indít a hitelező, s aki adós marad, az örökre kigolyózza magát az üzleti életből. Csakhogy nálunk, ha valaki becsődöl az egyik vállalkozásával, az akár már másnap alapíthat egy másikat minden következmény nélkül. S jót röhög a markába – már tisztelet a kivételnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs új a nap alatt

"Nem szívesen kísérletezünk a saját egészségünkkel." Tovább olvasom