Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Kisdolgozat

JEGYZET - "A gazdasági kormányzat lassan már mindenre lő, ami mozog; kiszúrta például, hogy sokat telefonálnak a lakosok."
Nem fog-ják át-há-rí-ta-ni! Emlékszik még, melyik mondatot hallotta így, szótagolva utoljára? Hát azt, hogy „Nem lesz gáz-ár-e-me-lés!" Lett. Mint ahogy előbb vagy utóbb a szolgáltatók és a bankok is át fogják hárítani – a korábbiakkal már meg is tették – a nyakukba kapott új elvonást, hívják azt sárgacsekk-adónak vagy pénzügyi tranzakciós illetéknek. És ezen az sem változtat, ha az EU előzetes fejcsóválására megpróbálják átnevezgetni az újabb és újabb sarcot.

A gazdasági kormányzat lassan már mindenre lő, ami mozog; kiszúrta például, hogy sokat telefonálnak a lakosok, adóztassuk hát meg gyorsan ezt a szabadidős tevékenységet is. Matolcsy – a telefonadó ötlete óta matelcsi – miniszter urat elkapta a hév, és a múlt héten azt találta mondani Lipóton, hogy „mi nem a következő évekre, hanem a következő évtizedekre konszolidáltuk a magyar államháztartást". Mielőtt valaki elszólásra gondolt volna, ráerősített „jövőre egy, ma senki által nem elgondolt és elképzelhető növekedési ütemet érünk el". Maradva a miniszter szóhasználatánál, ennél elképesztőbb sületlenséget nem nagyon mondott még közgazdász Európában, de hát valakinek el kell kezdeni. Többes szám első személyt használt – szeretném olvasni a szakértő társaság névsorát, ki osztja ezt az irigylendő optimizmust.

És ha a szakmánál tartunk: kideríthetetlen, melyik közgazdasági iskola útmutatásait követve hajózik az ország, de alulról, adófizetői nézőpontból sokkal inkább ötletelésnek tűnik az, ami itt folyik. Szerintem Matolcsy miniszter úr maximum három alát kapna a szegedi Kőrösy József Közgazdasági Szakközépiskola negyedik osztályában, ha a Milyen adókkal húzhatnánk ki a bajból a költségvetést? című kisdolgozatában – azt hiszem, már projektnek is lehet nevezni – ezeket próbálná meg elsütni.

A minőség mellett baj van az adótörvény-gyártási tempóval is, a múlt héten a bankszövetség elnöke kifogásolta, hogy keddre hívták egyeztetésre őket a minisztériumba, előző este el is készítették a tárgyalásokhoz az anyagokat, ehhez képest kedden – még uzsonnaidő előtt – a kormány bejelentette, hogy döntött a tranzakciós adóról. Reméljük, kávét azért kaptak, enyhítve a bárdolatlanságot. Ez egyébként azért veszélyes, mert a végtörlesztés ügyében is nagyon nehéz volt közös nevezőre jutnia a kormánynak és a bankoknak, és a megállapodás így is sérülékeny.

Bocsánat, hülyeségeket beszélek, mi lehet sérülékeny egy több évtizedre konszolidált államháztartású országban.

Olvasóink írták

 • 12. scott1 2012. május 16. 12:07
  „Az általam említett cikkeket megírták, akár kételkedsz benne akár sem. A mostani kormány "elképzelés nélküli, eszement és felelőtlen ötletelésre épülő" lépéseiből pedig sokat átvesznek más uniós kormányok is... az előzőéből nem!
  Mond, te mit is védsz az előző kormány "ortodox" intézkedéseiben?
  - A GDP növelés érdekében - a valós fedezett nélküli - deviza alapú fogyasztói hitelek elterjedését? "Üveggyöngyökért" adatták el sok emberrel a jövőjét...
  - A GDP növelés érdekében a deviza alapú lakáshitelek elterjedését? Amely a válság hatására egy teljes iparágat döntött be, eladhatatlan lakások tízezreivel - körbetartozásokkal - csődbe jutó fizetésképtelen cégekkel - újabb munkanélküliek ezreivel...?
  - A megkétszereződött munkanélküliségünket, amely ellen nem tett semmit a kormány a liberális piacgazdaság önszabályozására hivatkozva? Igaz annyit mégis tett, hogy a választások előtt nem hozta nyilvánosságra az ezzel kapcsolatos adatokat... igaz ezen kár megakadni amikor a költségvetési hiányunk sem tartalmazott valós adatokat, de tudom ezen is kár megakadni mert ezt csinálták a görögök is ugye?
  - Én elhiszem (miért kételkednék?), hogy ezek hatására a jegyzetíró hite egy kicsit megrendült, nehéz is lett volna tovább magasztalni a közben tizenszázalékra redukálódott baloldal gazdaságpolitikáját, amely 900ezer BAR listást termelt ki egy 10 milliós országba... látva nap mint nap, ahogy csődbe ment családokat raknak az utcára... látva az IMF "infúziós" hitelével életben tartott Pannon Pumát... a megkétszerezett munkanélküliséget... a kezelhetetlen megkétszerezett államdósságot... a fizetőképes kereslet hiányában bezáró boltokat... a multikkal való harcban megszűnő vállalkozásokat...

  És nem álltam elő a "gyurcsányahibás" szöveggel, ezt csak te próbálosd belemagyarázni - ebben a cikkben Ő nem okoskodott... itt egy Jegyzetíró ossza az észt, aki az általam felsoroltakkal kapcsolatban a teljes összeomlásig semmilyen kritikával nem élt, mivel gondolom hibát sem látott az akkori intézkedésekbe!”
 • 11. FanyarDárda 2012. május 16. 11:30
  „...gazdaságpolitikáját. (lemaradt a mondat vége)”
 • 10. FanyarDárda 2012. május 16. 10:09
  „Így is elhiszem (miért kételkednék?). Mindez persze nem érinti a jegyzet tartalmát: a kormány elképzelés nélküli, eszement és felelőtlen ötletelésre "épülő" (már ha épül itten valami egyáltalán, persze, tudjuk, mindenre egy válasz van, "gyúrcsányahibás", még a matolcsyzmus unortodox sületlenségeiért is, természetesen).”
 • 9. scott1 2012. május 15. 14:00
  „FanyarDárda
  "már 3 éve előre belelátott a válság feneketlen szakadékába?" - 2009-ben!? Fél évre miután megkerestük az IMF-t, mert a válság hatására már képtelenek voltunk finanszírozni a pénzpiacról az államháztartási hiányunkat?
  Kibontakozó adósságcsapda :)? 2009-ben 800 ezer a BAR listásnál, megkétszerezett kezelhetetlenné váló a 10% fölé emelkedő munkanélküliségnél, egy évvel azután már látni vélte a válságot, amikor már közel egy éve az ellenzéket a "válság hiénái" névvel illették, mert az merték prognosztizálni, hogy az országba is be fog gyűrűzni a válság? Na ne viccelj már!
  Nagyon szívesen beidéznék ide cikkeket, de sajnos a "Magyarországot nem érinti a válság", a "Makót nem érinti a válság"... című cikkek sajnos már valamiért nem fellelhetőek...”
 • 8. FanyarDárda 2012. május 15. 12:48
  „7. scott1 már 3 éve előre belelátott a válság feneketlen szakadékába? Hálás lennék, ha beidézné idevágó észrevételeit. Hasonló jövendőelemzését pedig bizonyára örömmel fogadja a regnáló szakértői kormány.”
 • 7. scott1 2012. május 15. 12:36
  „FanyarDárda!
  Igazán örülök, hogy találtál 4 azaz 4 olyan cikket, amelyben a Jegyzetíró elbizonytalanodott a magyar gazdaság irányával kapcsolatban! Csodálkozom is, hogy 2009-ben hirtelen feltűnt a több mint 800 ezer BAR listás (kibontakozó adósságcsapda mi? :)))))))))), a közel két számjegyű GDP visszaesés, a GDP érdekében felfuttatott devizahitelek miatt összeomló építőiparunk...”
 • 6. FanyarDárda 2012. május 15. 09:40
  „5. scott1 2012.05.14. 17:08 ,
  kisegítem: Jegyzetíró még a legutóbbi, maszop-átkosban, alábbi jegyzetiben írt a kibontakozó adósságcsapdáról.

  Lepattanó
  "Teljes az elbizonytalanodás azon a fronton is, hogy forintban vagy devizában adósodjunk-e el." - 2009.02.02.

  Jó szelet!
  Milyen jól járt az, aki 310 forintos eurón vette fel a devizahitelt autójára, most meg csak 290 - fordult hozzám a legnagyobb szegedi márkakereskedés első embere valamikor április 10-e körül. - 2009.05.03.

  Listások
  "A pénzintézeteknek nincs lelkiismeretük, csak kamatrésük. Meg egyre több ügyfelük, mert a hiányt jellemzően újabb és újabb hitellel tömi be a magyar." - 2009.05.07.

  Feltartott kézzel
  "A válságra úgy reagál a kormányzat, hogy szinte minden drágább, szinte minden rosszabb lesz." - 2009.06.29.

  Vagdalózás helyett javasolnék legközelebb pár perces tájékozódást.

  A jelen jegyzet pedig értelmezésem szerint nem a valóban jelentéktelennek mondható, havi pár száz forintos plusz sarcról szól, hanem a gazdasági kormányzat elképzelés nélküli rögtönzéseiről.”
 • 5. scott1 2012. május 14. 17:08
  „FanyarDárda!
  Szegény fogyasztókkal kapcsolatban havi 600-700 forintok áthárításának lehetőségét vizionálja, miközben a devizahitelek árfolyamvesztességéből adódó akár havi + 60-70 ezer forintos egyoldalú áthárításában semmi kivetnivalót sem talált? Na ne viccelj már, hogy komolyan kéne vennem amit még ír!
  Sőt az árfolyamrögzítéssel kapcsolatban nemrég még próbálták lebeszélni a hiteleseket, nem is értem miért nem tesz említést erről is ebben a cikkben - ha már a devizahiteleket szóba hozta! Arról a deviza alapú hitelezésről van szó, amely hosszútávon megoldotta a magyarországi lakásfinanszírozást, köszönhetően az erős gazdaságunknak, a stabil forintnak, a piaci bankrendszerünknek, a rövid távon bevezetésre kerülő eurónak... :) Persze, e mögé a gazdasági program mögé akkora "szakértelem" csoportosult, hogy anno kritikával sem illette... pedig ez nem csak a Körössyben bukott meg...”
 • 4. FanyarDárda 2012. május 14. 12:47
  „Kétszer mond, kétszer mond... (3. bejegyzés sztornó, azt gondoltam, elveszett a 2. számú. Elnézést.)”
 • 3. FanyarDárda 2012. május 14. 12:24
  „"1. achilleus 2012.05.14. 08:59: Pedig mennyivel egyszerűbb lenne - vannak rá példák- elvenni egy-két havi nyugdíjat..."
  A jegyzetíró még csak nem is célzott ilyesmire.
  Ha a kormánynak nincs közbülső alternatívája, egyszerűen alkalmatlan - amint ezt folyamatosan bizonyítja.”
 • 2. FanyarDárda 2012. május 14. 11:18
  „"1. achilleus 2012.05.14. 08:59: Pedig mennyivel egyszerűbb lenne..."
  Ha a kormány a két pólus közt nem tud alternatívát állítani, alkalmatlan.
  Kegyed - már megbocsásson - a szokásos módon támadja a kormánykritikát: csúsztat, másról beszél, olyasmit ad vitapartnere szájába, amire az még csak nem is célzott. Ismerős módszer, lásd I. Fülkefor válaszát az oligarchákat firtató kérdésre.”
 • 1. achilleus 2012. május 14. 08:59
  „Pedig mennyivel egyszerűbb lenne - vannak rá példák- elvenni egy-két havi nyugdíjat, elvonni egy havi közalkalmazotti fizetést (esetleg 25%-kal csökkenteni), netalán kiküldeni havonta a villanyszámlán a négyzetméterenkénti 1-10 eurónak megfelelő ingatlanadót. Végre elégedettek lennének a bankok, az IMF, talán még az újságírók is. Jó lenne azért néha az alternatívákat is érzékeltetni, mert mégiscsak vissza kell(ene) fizetni például azt a 2008-ban felvett 25 milliárd dollárnyi IMF-EU hitelt, amelynek lejáró törlesztői ezeket az éveket nyomják évi 1000 milliárdokkal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hivatás szépsége

"Sok fiatal Magdits Lajosra lenne szükség az egészségügyben." Tovább olvasom