Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Kísértetek

JEGYZET - ˝A kísértetek már a spájzban vannak.˝
Egyre gyakrabban van déja vu érzésem mostanában, mintha már egyszer ezt is meg azt is átéltük volna. A pártállam kísértete támadt fel halottnak hitt poraiból.

Ismerősöm mondja, azért íratta gyermekét egyházi iskolába, hogy könnyebben boldogulhasson az életben – jól tetted, bólogattam, mígnem azzal folytatta: mert így előnyt élvez majd a továbbtanulásnál, meg könnyebben kap állást a világegyetemnél is gyorsabban táguló állami érdekszférában; a keresztényi értékekről egy szót sem szólt. Felvételire készülő kis rokonomnak anyja-apja lelkére kötötte, nehogy elpofázza, mit beszélnek otthon a politikáról, egy szót se az ATV-ről, és ha kérdezik, persze hogy jobban teljesít az ország, hála Orbán Viktornak, és a család mindig is a Fideszre szavazott.

Negyven évvel ezelőtt anyám, apám osztott így bennünket bátyámmal: eszünkbe ne jusson bárhol megkérdezni, mikor mennek ki az oroszok, egy szót se a Szabad Európa Rádióról, Nagy Imre nevét ki ne ejtsük; és nem beszélünk arról sem, hogy papi rokonaink vannak, meg vasárnaponként templomba járunk. Nem! Ötvenhatban ellenforradalom volt, szeretjük az oroszokat, a párttal a néppel egy az utunk, éljen Kádár János! Punktum.

Az egyik ismerős házaspárt a tavaszi választások előtt hívták fel azzal, hogy ugye megint a Fideszre szavaznak. Az asszony vette fel a telefont, foghegyről szólt vissza: miből gondolja?! Este megérkezett férje a munkából, az egyik szakhatóságnál dolgozik évtizedek óta, köztisztviselő. Mikor az asszony előadta, hogyan szerelte le a telefonos „betolakodót", a férj összeomlott, napokig nem aludt, nyugtatókat szedett, hogy neki vége, beazonosítják, listázzák, hová menjen 61 évesen? Az életben nem vesztek még össze ennyire. Azt mondja, jóformán alig van már olyan kollégája, akit ne tettek volna lapátra alkalmatlan valakik tehetségtelen valakijei miatt.

A pártállami kísértetek már a spájzban vannak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis lépés

˝ha okosan szavaznak˝ Tovább olvasom