Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Kispálya

JEGYZET - "Hogy mennyit hátrálnak belőle, azon múlik, meddig mennek el a diákok."
Az alapviccben sorra pusztulnak az erdő-mező állatai, azok, amelyek rajta vannak a rettegett medve halállistáján. A nyuszika aggódva kérdezi a medvét, hogy ő is szerepel-e a listán, mire azt a válasz kapja, hogy igen. – Nem húznál ki? – kérdezi. De, válaszolja a medve.

Mindez kormányunk felsőoktatási halállistájáról jutott eszembe, ami a kiindulási alaphoz képest örömtelien rövidül. A keretszámoknak búcsút intettünk, szinte már a helyüket is bevetettük sóval, legutóbb pedig az derült ki, hogy mégsem lesz tisztán csak fizetős szak. Valamilyen, később meghatározott arányban gyakorlatilag minden területen – így a jogászoknál, közgazdászoknál is – indulhat állami finanszírozású képzés. Az, hogy pontosan mennyi, még alku kérdése, de mindenképpen jelentős elmozdulás. Azt még nem tudni, mi lesz a hallgatói – röghöz kötési – szerződésekkel, de a szakminiszter jelezte, elképzelhető, hogy néhány pontját ennek is újratárgyalják – itt is rövidülhet tehát az úgynevezett (halál)lista.

Nem hiszem, hogy a medve túl nagy apparátust vett volna igénybe saját listájának elkészítéséhez, mégis jól funkcionált, csak a nyuszis projekt nem működött. Az oktatási tárca ennél sokkal nagyobb stábbal és gyengébb hatékonysággal dolgozik. Máris sok sebből vérzik az elképzelés, és hogy mennyit hátrálnak, azon múlik, meddig mennek el a diákok.

Mondjuk a falig, de hol van a fal?

És hol van Hoffmann Rózsa? Úgy hírlik, csak a közoktatást érintő témákban nyilatkozhat a kemény harcokban edződött államtitkár, a felsőoktatással kapcsolatos változások kommentálásától tartózkodnia kell. Lehet, hogy nem is nagyon sajnálja, azért túl gyorsan változnak a dolgok ahhoz, hogy a korábbi érvrendszer felborulása után az új magyarázatok is megszülessenek. Mondjuk nem marad munka nélkül, az általános és középiskolák állami kézbe vétele nem feltétlenül zökkenőmentes, mondani- és tennivaló azon a területen is akad bőven.

És még azt sem lehet mondani, hogy ez a kisebb pálya.

Olvasóink írták

 • 12. Anmari51 2013. január 22. 16:15
  „Anmari51
  1. deszkás ha már idézel valakit, valakinek a kijelentését azt pontosan kéne! Az idézett vélhetően FIDESZES pedagógus azt mondta a diáknak, menjen haza és adjon az édesapjának két pofont, amiért nem nevelte őt meg! Sajnos igaz és nem csak a pedagógus pályára igen sokan tanítanak, gyógyítanak, a felsorolás nem teljes akik morálisan nem az adott pályára valók! És ez így volt régen is igaz ma is és valószínű egyetlen szakma sem fog soha 100% hibátlanul működni!”
 • 11. csonakos 2013. január 20. 11:27
  „Láthattad a balatonalmádi esetet! Az ilyen iskolaigazgató még a régi kihallgatásos módszerre is hajlandó! Remélem csak kevesen vannak! Még mindig a helyén úl és intézkedik pedig az oktatásban sem lenne helye az ilyen talpnyalónak!”
 • 10. deszkás 2013. január 20. 11:02
  „ARANEA! Itt NEM verbálisan hangzott el és ami a szégyen egy iskolaigazgatótól! Akire rábízod gyereked! Nem arra gondoltam meg is teszi én sem,mert azért az igazgató úr is sejtheti mi lesz ha visszakapja? És itt a nyilvánosság előtt. Azt már nem nehéz mire képes egy ilyen iskolaigazgató négy szemközt!”
 • 9. Aranea 2013. január 19. 19:15
  „Megjegyzés: Mielőtt félreérthető volnék, természetesen a Rózsikafélék és egyéb hatalmon lévő idióták pofánverésére gondoltam.”
 • 8. Aranea 2013. január 19. 19:12
  „deszkás: szép szóval, kulturált hangnemben úgy se érsz célt ezzel az országban. Ha tényleg pofán vágjuk (pedig azt kéne) akkor lecsuknak.
  Úgyhogy legalább verbálisan engedtessék meg.”
 • 7. Aranea 2013. január 19. 19:10
  „A diákok helyében én bármeddig elmennék... nekik még nincs veszítenivalójuk.”
 • 6. klj-54 2013. január 19. 19:04
  „@Mozimasiniszta:
  Köszönöm barátom soraid!
  Tudod valaki egyszer talán nem is olyan régen azt mondotta, hogy szeresd ellenségedet!
  Szeretnélek szeretni, de még nem érted el az ellenség szintjét, de az ellenfélét sem:(
  Megvárom, mert én hiszek az emberi jóságban.”
 • 5. csonakos 2013. január 19. 15:51
  „Nincs ezen mit meglepődni! Odarendelték a FIDESZ tagjait, hogy azt a látszatot keltsék van még empatikus tömeg aki velük van! Itt a videó meg lehet nézni mi is történt ott valójában! Lehet a bérenceknek ettől nem lesz más a véleményük de ők ezért pénzt kapnak! A többség és egyre több embernek elege van ezekből!
  http://vimeo.com/57670346”
 • 4. deszkás 2013. január 19. 14:51
  „MOZIMASINISZTA! Ez a klasszikus trollkodás.”
 • 3. Mozimasiniszta 2013. január 19. 13:10
  „klj54 ! mi már nem szörnyedünk el azon hogy empátiátlan, szellemileg alultáplát dúvaddiszó módjára röfögsz,
  az elemi illemtudást hiányoló emberekkel szemben ! hol élsz te dúvad ?”
 • 2. klj-54 2013. január 19. 12:48
  „Én elszörnyedtem milyen szellemileg alultáplált, empátiahiányos, hatalom ittas emberek szólaltak meg a híradóban.
  Egy magáról megfeledkezett dúvad (gőzöm sincs ki lehet, de disznókat sem bíznék rá!) pofán verésre biztatja a diákot?
  Hol élünk kérem?
  Milyen pedagógus az aki nyilvános helyen ennyire kimutatja önnön aljasságát, szakmai alkalmatlanságát?
  Kezdem sajnálni azon diákokat akik a tudásért mennek egyetemre és ilyen sehonnai névtelen senkik akarják őket magasabb szintre juttatni.
  Nem hiszem el, hogy ez az ember szakmailag bármit is képes átadni, mert erre emberileg képtelen.
  Lányom, nagynéném és több rokonom tanár, tanító. Soha nem hallottam tőlük még csak hasonlót sem, pedig van aki közülük cigány gyerekekkel is küzd naponta, hogy belőlük is ember legyen!”
 • 1. deszkás 2013. január 19. 12:19
  „Tetszett a Fideszes iskolaigazgató kijelentése: "pofán váglak és mehetsz haza édesapádhoz".... Látható milyen erőszakosak a felnőttek-feltehetően DIPLOMÁS tanár- és csodálkoznak hogy az kölök milyen pofátlan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jó hírnév védelmében

"Ha valami úgy totyog, úgy hápog és úgy néz ki, mint egy kacsa, akkor az kacsa." Tovább olvasom