Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Kit érdekel?!

JEGYZET - ˝Az is voksol, aki otthon marad, vagy a kertjében kapál.˝
Március 6-ától kerek egy hónapot kell aludnom addig, hogy születésnapom legyen. Tehát számon tartom, nem mintha várnám. Sőt kifejezetten tartok attól a vasárnaptól. Ahogyan a legelső április 6-ára sem emlékszem, úgy ezzel a mostanival is fenntartásaim vannak. Illúzióim viszont nincsenek. Például azért, mert ennél az egykor ünnepi eseménynél már régóta az a legfontosabb kérdés: kit érdekel? Nos, erre a cinikusok, a közömbösök és a felelőtlenek egyetlen válasza: senkit. Csakhogy akkor hogyan értelmezhető, hogy már közel kétezer jelentkező gyűjtötte össze a képviselő-jelöltséghez szükséges támogatói aláírásokat? Még ennél is elgondolkodtatóbb, hogy eddig legalább tíz párt állított listát.

Tehát az nem kérdés – nem a születésnapommal, hanem – az országgyűlési választással kapcsolatban, hogy kit érdekel. Nyilván mindenkit, aki képes felfogni, hogy bár ő csak egy, de a többiekkel együtt már egy meg egy meg egy meg... Kit érdekel? Egyelőre nyilván azt a majd kétezer jelöltet és legalább tíz, önmagát pártfélének tartó szerveződést. De ne legyenek illúzióink. (A születésnapom közeledtével mindig erre figyelmeztetem magam.) A „közmegegyezéssel" egyetlen fordulóra „ésszerűsített" választási rendszer minden eddiginél időszerűbbé tette a kérdést: kit érdekel? Demokráciánk – ahogyan én is – már régóta nagykorú, ezért ma már egyikünknek sem áll jól a rácsodálkozás: tényleg, én ezt nem is gondoltam. Ahol közpénzeket osztogatnak, és hát a kampánytámogatás mi más lenne, ott mindig sokasodni kezdenek a naivak és a szélhámosok. Gondoljuk el, e kettőn kívül mivel magyarázható, ha valaki most „függetlenként" vagy mondjuk, valamely eleve komolytalannak látszó tömörülés nevében indul?! Most? Itt?

Az elmúlt hónapok egyértelművé tették, hogy csak egyetlen választási forduló lesz. És még az is voksol, aki otthon marad, vagy a kertjében kapál. De csak a nagy pártoknak van esélyük. No nem azért , mert ők „jók", a többiek meg „rosszak". Hanem azért, mert ők rendelkeznek a győzelemhez feltétlenül szükséges üzenettel, bármikor mozgósítható aktivistákkal és pénzzel. Ismétlem: pénzzel. Aki híján van mindennek, az már most naivnak vagy szélhámosnak látszik, akár „csak" ismertségre törekszik, akár „csak" egy kis pénzt remél. Így vagy úgy, akkor is. Ezek ma már nem pusztán hibák, ahogyan például nem tudni, hogy csak egyetlen választási forduló lesz, és hogy az indokolatlan távolmaradás is szavazást jelent. Hogy a többség mindent visz. És mint tudjuk: a tájékozatlanság nem ment fel a következmények alól.

Kit érdekel?!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bosszantó összetevők

·Mindent el lehet adni, ha káros az egészségre, ha nem.· Tovább olvasom