Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Kit érdekel?

JEGYZET - "Nincs meg a kulturáltság és az igényesség."

Nem vagyok allergiás, de a környezetemben sok embert látok prüszkölni, szenvedni nyaranta a parlagfű miatt. Elképzelni sem tudom, milyen lehet úgy élni hónapokig, hogy levegőt csak elvétve kap az ember. Mindezt azért, mert a magyar emberben nincs meg a kulturáltság és az igényesség saját környezete rendben tartására. A kiskert, ahova már jó ideje ki se mentünk, jó gazosan, parlagfüvesen is – kit érdekel? A ház melletti dzsungel sem a mi dolgunk – majd megcsinálja valaki más. A gazdátlan területeket pedig egyszerűbb pakolászni a hivatalok között, hogy kihez is tartozik tulajdonképpen, mint odamenni egy célszerszámmal, és lekaszálni. Van persze olyan, hogy kényszerkaszálás, de ez csak elvi lehetőség, mert mire az önkormányzat felszólít, határoz és végrehajt, betemeti a parlagfüvet a hó.

Tulajdonképpen soha nem értettem, hogy ezt a problémát a XXI. században miért nem sikerül megoldani. Ahogyan Marika néni is képes kigazolni a telkét – nem a méteres parlagfűtől, hanem a pár centis tyúkhúrtól –, úgy nem tudom, hogy a hónapokig növekvő allergén gyom mitől olyan különleges növény, hogy azt virágzás előtt pár héttel is még csak nézegeti a hatóság: jaj, jaj, ebből gáz lesz. Főleg, hogy pontosan lehet tudni, melyek a kritikus területek.

Persze én városi lány vagyok, nem értek a gaztalanításhoz. Csak azt tudom, hogy 6-7 évesen úgy beküldtek a krumplisorba gazolni a kertünkben, hogy kérdés nem volt, mit kell csinálni. Épphogy kiérve az óvodából pedig még csak meg sem haladta a képességeimet. Úgyhogy csak az lehet a probléma, hogy ebben a közmunkásoktól hemzsegő, munkanélkülit alig látott országban nincs erre kapacitás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom