Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Kitántorgó diplomások

"Az orvosképzés a legdrágább, a hasznát azonban nem a magyar kórházak fölözik le."

Még három hete sincs, hogy a közgazdász Kriszta sorsát írtam meg, szinte szó szerint idézve Londonból küldött levelét. A fiatal lány, aki egyetemi diplomája mellé mérlegképes könyvelői képesítést is szerzett, kétségbeesve keresett itthon munkát. Nemcsak Szegeden, hanem Budapesten is állásinterjúról állásinterjúra járt, de nem sikerült elhelyezkednie. Így aztán meg sem állt Angliáig, ahová már régebben „kitántorgott" testvére hívta. Most egy élelmiszerboltban eladó, déli 12-től este 10-ig dolgozik, délelőttönként pedig iskolába jár. Elhatározta ugyanis, hogy odakint a szakmájában próbál meg boldogulni.

Fogalmam sincs, mennyibe került az államnak az, hogy Krisztából közgazdászt képezzen. Ha a költségtérítéses képzések félévenkénti mintegy 150-180 ezer forintos tandíjait összeadjuk, akkor körülbelül másfél, 2 millió forintot kapunk. Nem sokkal kerül kevesebbe a megannyi magyar vagy történelem szakos bölcsész, biológus, élelmiszer-ipari menedzser, informatikus kitanítása sem, és akkor ugye még a szülők kiadásait nem is tettük hozzá a szép kerek summához.

Miért jutott mindez eszembe? Azért, mert most hirtelen összeszámolták, hogy a szakorvosok a rezidensképzésben fejenként 6 millió forintjába kerülnek az államnak, úgy, hogy ehhez az összeghez nem is adták hozzá az orvosegyetemi hat esztendő költségeit. S mivel nem szép dolog, hogy a nagyobb fizetésért, a tapasztalatszerzésért külföldre mennek dolgozni, hát meghatározott időre itthon tartanák, röghöz kötnék őket. Illetve elmehetnének, csak fizessék ki a képzésük árát.

Nem akarom eljátszani a hülyét, pontosan tudom, miért hoznak ilyen rendeletet. Az orvos-, szakorvosképzés ugyanis tényleg a legdrágább az összes közül, a hasznát azonban nem a magyar kórházak fölözik le, hanem a külföldiek, amelyek készen kapják a szakembert.

Mivel azonban tanárból, különböző menedzserből nincs hiány itthon, sőt Dunát lehet velük rekeszteni, a jó szakemberek, valamint a rájuk költött állami forintok egyelőre nem is hiányoznak senkinek. Ezek a diplomások nyugodtan mehetnek tányért mosni külföldre.

Olvasóink írták

 • 15. luyza 2010. március 13. 20:44
  „3. nem mindenki faluból származik, aki Szegeden vagy más nagyvárosban tanul. Ráadásul nagyon sok szakma nem is gyakorolható falvakban, mert nincs kiépített infrastruktúra (tervezőirodák, kutatóintézetek, stb.). Ami szakmákban el lehetne helyezkedni a falvakban, azokat tekintetbe véve is túlképzés van leginkább (tanárképzők), vagy ha az nincs, akkor sincs szükség annyi frissdiplomásra, mint amennyi végez.
  Sok sebből vérzik ez az egész...”
 • 14. luyza 2010. március 13. 20:34
  „11. Csirén, én Németországban és Írországban éltem, ezeket a viszonyokat átlagoltam (tányérmosást/pincérkedést és diplomás béreket) - minden euróban és nettóban értendő. Az angliai bérekről bár hallottam, nem tapasztaltam személyesen, ezért nem is szólok róla. A diplomások bérezése természetesen szakma- és tapasztalatfüggő, de egy fiatal átlagban legalább annyit megkeres, amit írtam.”
 • 13. vmagdi 2010. március 13. 08:45
  „Csiren lattal te mar rendelot videken? A varosi rendelok sem csucsok, de a falusi rendelok, mar amelyikben van es nem vontak ossze .. szerintem nem hibaztathato a frissdiplomas ha emberi korulmenyek kozott kivan dolgozni, ha van benne ambicio, hogy naprakesz legyen a sajat tudomanyaban. A falvakba mar a delmagyar se viszik ki, vonat es busz hijan, a polgarmesteri hivatal is likviditasi gonddal kuzd nem hogy konytar uzemeljen, mert kb itt tartunk. Magyarorszag allapota valljuk be visszaesett a kozepkor szintjere”
 • 12. vmagdi 2010. március 13. 08:40
  „maygarorszag mindig is elkotyavetyelte a kepzett szakembereket. Egyetlen Nobel dijasunk se lenne, ha itthon maradt volna, most lecket kaphatna az allam, hogy megbecsulje oket, mert kulonben elmenek, ehelyett cinikusan viselekdik es azt mondja "el lehet innet menni" es pokhendisegbol behozatja a idegen ertelmisegit, es lass csodat, nem nyugatrol, hanem a meg sanyargatotabb keletrol, de mar ez is kezd hibadzani, mert a roman es alban is jobban keres mint a maygar.
  Mar nem nagyon beszelhetunk tulkepzesrol, marmint, hogy ez az oka, mert betoltetlen allashelyek vannak. Nem az orvosok miatt, hanem mert egyaltalan nem akar az allam kolteni, bezarja az intezmenyeket es ket emberrel akarja vegezteni tiz munkajat.
  A rezidensek buntetese is csak olyan, hogy egyszerubb tablat kihelyezni, es tiltott parkolasert penzt szedni, mint parkolohelyet epiteni.
  Csakhogy nem olyan szegeny ez az orszag mint gondoljuk, valakiknek a zsebeben megtalalhatjuk az allamhaztartasi hianyt”
 • 11. Csirén 2010. március 12. 07:48
  „10. luyza. Ezek szerint az Angliai nettó - a diplomások esetében - fele a Németországban elérhető keresetnek?
  Alig hiszem.”
 • 10. luyza 2010. március 11. 10:24
  „nem, minden nettó.”
 • 9. Mignon 2010. március 11. 08:12
  „Az interneten szamtalan oldal talalhato a különbözö foglalkozasok kereseteivel.
  Pl.: mennyit keres egy apolonö, vagy egy orvos, mernök vagy kutato.
  Angolul:
  Google> "salary table"
  Nemetül:
  Google> "gehaltstabelle"”
 • 8. Csirén 2010. március 11. 08:01
  „luyza. Megint csak a bruttó eurót írod keresetként.........”
 • 7. luyza 2010. március 10. 21:46
  „A tányérmosással a fiatalok havonta átlag 1200 eurót keresnek meg külföldön. A minimális diplomás bér német viszonylatban 2-3 ezer euró. A rezsi, élelmiszerek és egyéb felhasználási cikkek ugyanannyik (a tévhittel ellentétben). A lakás 2-400 euró.
  Ki ne akarna hát egy biztos életet? Ahol nem azt kell számolni, hogy az adott hónapba megbetegedéssel járó anyagi kiadások beleférnek-e, vagy a pelenkát meg tudják-e venni a gyereknek, esetleg a tankönyveket....Amikor a frissen PhD-zott fiatal kutatóknak 80 ezer Ft körüli fizetést ajánlanak fel, szerintem nincs min csodálkozni az albérlet- és rezsiárakat figyelembe véve.
  Nem értek egyet ezzel a tendenciával, de láttam ezt is, azt is, és az ember joggal érzi úgy 20 évnyi tanulás után, hogy nem ezért gürizett, amit itt kap. És ha már szabad munkavállalás van...(persze nem mindenhova). Miért hálátlanság az, hogy a gyerekeimnek egy jó életet szeretnék biztosítani? Legyenek itt is versenyképes fizetések, és nyitott álláslehetőségek - nem csak az ismerős ismerőse számára...!”
 • 6. abri47 2010. március 10. 19:48
  „Amikor én pályakezdő voltam nekünk is le kellett dolgozni a képzési időt, vagy ki kellett fizetni.
  Szerintem nincs ezzel baj. Én hálátlanságnak tartom ha valaki itthon képeztetii magát és a tudás bírtokában pedig angolosan lelép. Ha nagyon menni akar akkor igenis fizesse meg amibe a képzése került. Külföldön majd úgyis többszörösen megkeresheti (állítólag). Persze ehhez korrekt áron kellene számolni a fizetni valót.”
 • 5. Senor 2010. március 10. 16:38
  „Elarulna valaki, hogy hogy jon ki a 6 millios szakorvosi kepzes ara?
  ad 1. a betegeellatasban dolgozo (es gyakorlatot szerzo) rezidens nem jelent pluszkoltseget, mert a betegek ugye jonnek, a gyogyszert, sziket, varratot, eszkozt stb. igy is ugy is felhasznaljak, akar rezidens vegzi az orvosi tevekenyseget akar nem. (pl. az esetlegesen ügyetlensegbol eltorott gyogyszeres ampulla költsege minimalis pluszt jelent csak)
  ad 2. a rezidensek kepzeseert/oktatasaert minimalis mentori penzt adnak a szakorovosoknak nagysagrendileg mondjuk kb. 5000 Ft/ho. (ez 4 evre szamitva 240e Ft...)
  ad 3. Vszinu a köztudatban a rezidensek berkoltsege jon le kepzesi dijkent (nagysagrendileg megegyezik a fenti osszeggel). DE EZ NEM KEPZESI KOLTSEG, EZ MUNKABER, AMI A REZIDENSI MUNKAERT JAR.
  A rezidens bar felugyelettel orvosi munkat vegez,MUNKASZERZODESE VAN, DOLGOZIK, EZT ARON ALUL TESZI RAADASUL (kb. netto 100-90e Ft-ert ugyelettel). Ezen berkoltseget "kepzesi koltsegkent" elszamolni tudatlansagra vagy celtudatos csusztatasra utal.

  Nem artana tajekozodni ezugyben mielott velemenyt formalunk...

  Masreszrol akarhogyis faj az unioban a szabad munkaeroaramlast elvileg nem lehetne korlatozni. Teljesen igaza van a fiatalnak akkor amikor azt mondja: a tudasomat mashol jobban megfizetik, merlegelek es lehet, hogy elmegyek. Ez minden szakmaban igy van.
  A mostani rendelkezes azt fogja eredmenyezni, hogy a fiatalok meg szakvizsga elott lelepnek es kulfoldon fogjak megcsinalni a szakvizsgat, 4x annyi fizetesert. Es ott nem fognak "kepzesi dijat" kerni, mert azt meg a magasabb fizetessel is sokszorosan ledolgozzak.”
 • 4. persona 2010. március 10. 13:30
  „mindenki tanulni akar, továbbképezni magát. sok állástalan is a tanulást választja, mert addig is , még ha ideiglenesen is, de meg van oldva a probléma.”
 • 3. Csirén 2010. március 10. 13:21
  „Semmi köze az elmúlt 8 év kormáníyzásának a túlképzéshez. Az elmúlt 8 évben megpróbálták a fizetős képzés kiterjesztésével csökkenteni a létszámot, ami többé-kevésbé sikerült.
  De! Furcsa módon minden diplomás Szegeden akar álláshoz jutni, senki nem vágyik vissza a falujába. Utána persze a kormányzat, és a Polgármester felelős, mert a sok diplomás Szegeden állásnélküli, és összehasonlítjuk a régi és az új állásnélküliek számát...”
 • 2. theseus 2010. március 10. 11:22
  „"Ezek a diplomások nyugodtan mehetnek tányért mosni külföldre."
  A helyzetleírás jó, de a felelősséget is lehetne keresni. Ezért is elsősorban az elmúlt 8 év kormányzása a felelős. Előtte is nagy különbség volt a magyar és a nyugati bérek között, és már előtte sok szakon volt túlképzés, de azóta sokat romlott a helyzet, ahelyett, hogy javult volna.”
 • 1. unknown 2010. március 10. 09:50
  „Nagy igazság! Tiszta kép.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi tél

"Nehéz megszokni az időjárás-változás okozta furcsaságokat." Tovább olvasom