Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Kitörési pontok

"Az egyszerű ember továbbra is a nagy tömegeket foglalkoztató iparra vár."
Véletlenül kapcsoltam be tegnap reggel a tévét, és tévedtem az m1 Főtér című műsorára. A Kelet-Mecseket bemutató 2007-es adás ismétlése ment, az első negyedórában Szászvárt, szülőfalumat láthattam viszont mint a térség egyik gyöngyszemét látnivalóival, természeti csodáival. Majd ment tovább a stáb Kárászra, Magyaregregyre, a Máré várához, hogy aztán a Mecsek Svájcaként emlegetett Kisújbányára, a Zengő lábánál megbújó Püspökszentlászlóra, legvégül a volt szocialista iparvárosba, Komlóra érjen.

Mintegy 20 kilométeres kört tettek meg ebben az órában a tévések, bemutatva a vendégváró Baranya egy darabkáját, megszólaltatva a hagyományokat – a sváb fazekasság, a szénbányászat, az üvegkészítés emlékeit – őrző, a vízimalmokat felújító és belőlük panziókat kialakító embereket.

Ha azonban a GfK Hungária vásárlóerő szerint megrajzolt térképén helyezzük el ezt a vidéket, akkor ugyanazokat a mutatókat látjuk, mint az ország legnagyobb részén. Kiderül, hogy a Dunántúl déli vidéke nem vetekedhet Győr környékével, s hogy Baranya, valamint a megyeszékhely, Pécs sem mérhető Fejér megyéhez. Mint ahogy a Dél-Alföld gyöngyszeme, Szeged és Csongrád megye sem.

Abból ugyanis, hogy egy település, egy nagyobb város szép, még nem lehet megélni. Volt osztálytársamtól, aki egy kulcsosház tulajdonosa, nemrég kérdeztem, milyen volt a szezon eddig. Azt válaszolta: 30 vendégéjszaka, szeptemberig. Ez nekik a mellékes, boldogulni nem lehetne belőle. A turizmus, az idegenforgalom még a Balatonon is csak egy pár hónapra elegendő vendéget hoz, a tudásipar pedig a többdiplomások kifutási lehetősége. Az egyszerű ember továbbra is a nagy tömegeket foglalkoztató iparra vár.

A Kelet-Mecsekben most – bármennyire hihetetlen – az emberek a nagymányoki bánya nyitásában reménykednek. Nagymányok már Tolna megye, 6 kilométerre fekszik Szászvártól, az a közös bennük, hogy mindkét faluban bezárt a szénbánya a rendszerváltás környékén. A nagymányokiak jövőre már termelni akarnak, miután keservesen megszerzett papírjuk van róla, hogy az ajtóscsiga élőhelyét sem veszélyeztetik, s pár éven belül 1500 munkahelyet ígérnek.

A lenézett szénbányászat lehet a térség kitörési pontja. Ez pont olyan, mintha Szegeden hamarosan új konzerv- és kábelgyár nyitná meg kapuit, és adná meg az emberek százainak a havi nettó 100–120 ezer forint ma még szinte elérhetetlennek tűnő perspektíváját.

Olvasóink írták

  • 1. macs 2010. november 30. 22:06
    „"Ez pont olyan, mintha Szegeden hamarosan új konzerv- és kábelgyár nyitná meg kapuit, és adná meg az emberek százainak a havi nettó 100-120 ezer forint ma még szinte elérhetetlennek tűnő perspektíváját."
    Kérem mondja meg, hol van az a konzervgyár, ahol netto 100-120 eFt-t lehet keresni. Szelleminek kevés, fizikainak sok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszpolgárpukkasztás

"Az eltüntetett hibákkal eddig mindig az volt a baj, hogy újak születtek helyettük, ugyanolyanok." Tovább olvasom