Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Kívül tágasabb

JEGYZET - "El lenne keseredve, ha a szomszédjába színes bőrűek költöznének."
A három hónapnál hosszabb ideig nálunk tartózkodó külföldiek száma viszonylag alacsony, 220 ezer körüli, és nagy többségük határon túli magyar. A kultúrájában, nyelvében más, harmadik országbeliek száma pedig csak pár tízezerre tehető – mondta Molnár Tamás nemzetközi jogi főtanácsadó szegedi előadásában.

A magyarok többsége azonban még ezzel a pár tízezres, más nyelven beszélő, másképp öltözködő, más ételeket főző kisebbséggel sem tud mit kezdeni. A magyar ember általában nem túl toleráns, nemzetiségeivel az évszázadok során jellemzően nem egyenrangú félként, hanem le-
gyűrni való kisebbségként bánt.

Az a magyar például, aki egy pár napos berlini vagy brüsszeli városnézésből a látottaktól elbűvölve tér haza, és az ottani világ sokszínűségéről, "multikulti" jellegéről áradozik, itthon el lenne keseredve, ha a szomszédjába színes bőrűek költöznének. Ha rajta múlna, az országba menedékkérő be nem tenné a lábát. Ez derült ki a Tárki 2014-es felméréséből is: a megkérdezettek 39 százaléka idegenellenes volt. Mindössze 10 százalék tárná ki a kaput minden menedékkérő előtt, a mérlegelők széles tábora a kettő közötti. A Tárki kutatásában minden évben kamuból szerepelnek a nem létező pirézek is, akiket a magyarok 60 százaléka elutasít.

Orbán Viktor februárban adott interjút a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak: ebben elmondta, Magyarország tiszteletben tartja, hogy Franciaország vagy Németország más úton jár, de joggal várja el, hogy tiszteletben tartsák a magyar döntést is. "Nem akarunk multikulturális társadalmat" – jelentette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom