Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Kockarépa

"Az intézmények eddig sem a kimagasló minősége miatt vásároltak egy multitól zöldséget."
Első hallásra teljes elégedettséggel töltheti el a magyar gazdákért, menzásokért és közintézményekért aggódókat, hogy mostantól aztán egyenesen az őstermelőktől szerezhetik be az iskolák, óvodák, kórházak, polgármesteri hivatalok a levesbe valókat.

Jó is ez, hiszen a legtöbben még emlékszünk arra a kifinomult ízvilágra, amit a mirelitzacskóba zárt kockarépa, a csirkegyárban készült tápos csibe vagy éppen a burgonyát sosem látott porkrumpli képvisel – és amiért mindenki annyira kedveli a menzakosztot. A szakminiszter szerint a törvénymódosítás jó a kistermelőnek, jó a fogyasztónak – ez teljesen érthető. De hogy egy intézménynél ez hogyan jelent megtakarítást – nos, azt nem tudni. Az intézmények ugyanis eddig sem a kimagasló minősége miatt vásároltak egy multitól zöldséget meg húst, hanem azért, mert az volt a legolcsóbb. Márpedig a magyarok többsége továbbra is az ár alapján dönt arról, mit vesz meg és mit nem. A minőség és a nemzeti gazdaság támogatása csak másodlagos luxus.

Engem ugyan mindig eltölt egy kis nemzeti büszkeség, amikor a piacon a magyar termelőtől veszek paprikát, paradicsomot, vagy amikor a kosaramba hazai tésztát, szalámit meg vécépapírt rakok – de hát sokan nem érzik át ennek a jelentőségét. Különben nem lennének tele az egyesek szerint nagyrészt európai élelmiszerszemetet árusító áruházak.

Szóval nagyon szép és támogatandó ez a törvénymódosítás, de attól tartok, a hazai termelők versenyhátránya ettől még nem fog csökkeni. Amellett – az ördög a részletekben van – sejthető, hogy egy intézménnyel szerződő őstermelő annyi adminisztratív és minőségbiztosítási terhet kap majd a nyakába, hogy kétszer is meggondolja: kell-e ez neki.

Az viszont biztos, hogy a kevesebb szállítás miatt frissebb marad az áru, és az ezzel járó környezeti terhelés is kevesebb. Azaz kisebb ökolábnyomot hagy a fogyasztásunk.

Na de ki gondol erre, ha a hónap végén egy közintézménynek már csak felfújt papírkiflire és tejmentes sajtra telik?

Olvasóink írták

 • 3. macs 2010. szeptember 21. 19:08
  „"Különben nem lennének tele az egyesek szerint nagyrészt európai élelmiszerszemetet árusító áruházak.
  Szóval nagyon szép és támogatandó ez a törvénymódosítás, de attól tartok, a hazai termelők versenyhátránya ettől még nem fog csökkeni. Amellett - az ördög a részletekben van - sejthető, hogy egy intézménnyel szerződő őstermelő annyi adminisztratív és minőségbiztosítási terhet kap majd a nyakába, hogy kétszer is meggondolja: kell-e ez neki."
  Ez a tele vannak a boltok élelmiszerszeméttel szlogen nagyon jól hangzik, de amikor a magyar libát támadták, akkor bezzeg nagyon meg vagyunk sértődve.
  Biztos, hogy az üzletekben árult magyar termékek hibátlanok? Emlékszem még a szennyezett magyar paprikára, felvágottra.
  Az őstermelők igenis kapjanak a nyakukba minőségbiztosítási és adminisztratív terheket. Mondjuk legyen permetezési kiskönyvük, legyen számlatömbjük. Ha arra gondolok, hogy esetleg frissen permetezett fák alól felszedett zöldséget kap a gyerek a suliba, hát érdekes.
  Ami a versenyhátrányt illeti el kéne gondolkozni, hogy miért kerül annyiba a magyar termék. Amennyiben minőségben kimagasló, nincs kifogásom az ár ellen, de amikor "pocsék" a minőség, akkor ne kérjen szemtelenül magas árat.”
 • 2. unknown 2010. szeptember 21. 09:33
  „Még annyit: csak már elfelejtettük, hogy így is lehetett...”
 • 1. unknown 2010. szeptember 21. 09:31
  „Úgy gondolom, hogy a nagybani piacon, azután a Mars téren még mindig olcsóbban lehet beszerezni mezőgazdasági termékeket még ma is, mint a multiktól. Csak az kellene hozzá, mint sokáig élt egyik nagybácsikám anno beszerző gépkocsijával naponta járta a piacokat, s ott vásárolt, ahol olcsóbb volt - a cégének.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lenni vagy nem lenni

"A nő azt is kockáztathatja, nem lehet többé gyermeke. Nem lehet édesanya." Tovább olvasom