Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Kockázati tényező

"Hiába próbálnak azzal vigasztalni egyes szakértők, hogy kis mennyiségben az aflatoxin nem károsít, és kanálszám kellene enni a paprikát egy jó kis mérgezéshez, ha direkt tönkre akarom tenni magam. Ez nem vigasz. A mérgező gombákat tartalmazó ételízesítő ugyanis a géneket károsító rákkeltő anyag, ha a fogyasztója meg is ússza esetleg a halálos kórt, az utódja már nem biztos."
„Mondják meg, mit ne vegyek meg, ha nem akarok megdögleni" – követelte egy ingerült internetező a paprikabotrány kirobbanásakor honlapunkon, elolvasva azt a cikket, melynek címe szerint mérgező a magyar paprika. Ekkor 2004-et írtunk, még nem is sejtettük, mit hoz majd a fejünkre az elkövetkező két esztendő: hogy nem lesz olyan hónap, amikor valamelyik élelmiszerben ne találnának olyan összetevőt, aminek nem kellene ott lennie, vagy ha igen, akkor sokkal kisebb mennyiségben. Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy madárinfluenza üti fel a fejét a közvetlen közelünkben, hogy kereskedő cégek lejárt szavatosságú árut, köztük fagyasztott húsokat címkéznek majd át és terítik szét az egész országban.

Visszaemlékezve a történtekre, nem is tudom igazán, mi fájt jobban: a mérgezett paprika-e, avagy a romlott hús. Csakhogy egyik sem érzelem kérdése. Ami ugyanis bekövetkezett, annak minden emberi számítás szerint nem lett volna szabad bekövetkeznie. Azért van a tudomány, a technika, azért vannak határértékek, hogy a gyártó szavatolhassa a minőséget egy élelmiszer esetében. Enélkül az ember naponta kénytelen olyan kockázatot felvállalni, mint egy autóversenyző, vagy egy sziklamászó, holott csak enni szeretne.

Hiába próbálnak azzal vigasztalni egyes szakértők, hogy kis mennyiségben az aflatoxin nem károsít, és kanálszám kellene enni a paprikát egy jó kis mérgezéshez, ha direkt tönkre akarom tenni magam. Ez nem vigasz. A mérgező gombákat tartalmazó ételízesítő ugyanis a géneket károsító rákkeltő anyag, ha a fogyasztója meg is ússza esetleg a halálos kórt, az utódja már nem biztos. Az emberek azokat a biztos fogódzókat veszítik el nap mint nap, amelyeket korábban nem kockázati tényezőként kezeltek, s többek között azt a hungaricumot kezdik el ferde szemmel méricskélni, amivel szemben sosem voltak fenntartásaik.

Akkor hát miben bízzunk a jövőben, ha valamilyen élelmiszert leemelünk a polcról? Azt gondolnánk, azért van a sok ISO, minőségbiztosítási tanúsítvány, azért költenek a cégek minden évben milliókat rendszereikre, hogy a termékekben az legyen, amit ráírtak. A feltett kérdés megválaszolatlan marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a per

"A bírónak minden kérdésre választ kell adnia. Sok van. Kollégái azt mondják, ő egyetlen kérdést sem… Tovább olvasom