Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Kockáztatunk

JEGYZET - ˝Nem hagyják veszni a pénzüket.˝
El sem kezdődött az idegenforgalmi csúcsszezon, máris két tragédia sokkolja a turistákat. A véres tunéziai merénylet és a görög államcsőd fenyegető veszélye megingathatja az utazókat. Bár a magyar másképp gondolkodik, mint az európai többség. A biztonságpolitikai szakértő mesélte: a 90-es években idegenvezetőként dolgozott Jugoszláviában. Amikor kitört a délszláv háború, a németek azonnal hazautaztak az Adriáról, a magyarok nem mozdultak. A 2004-es thaiföldi cunami után egyetlen náció volt, amelynek tagjai nem mondták le a befizetett útjukat. Ilyenek vagyunk. A túlélésre játszunk. Örkény klasszikusa jut eszembe: „Hozott szalonnával egérirtást vállal özvegy Varsányiné".

Százezer brit turistának van foglalása Tunéziába, most azt valószínűsítik, a többségük visszalép. Ahogy megtörtént a tragédia, az angolok haza akartak menni. A Cameron-kormánynak lépnie kellett: különgépeket küldtek értük. A Tunéziában tartózkodó 890 magyar utasból a tervezett menetrend szerint 180-an jöttek haza a hétvégén, ötvenen mentek ki. Nem hagyják veszni a pénzüket, inkább kockáztatnak. Ha valami olcsó, rávetjük magukat. Görögországban olyan nagy a bizonytalanság, hogy a nyugati turisták inkább elkerülik ezen a nyáron. A magyarok ezzel is jól járhatnak.

Rég letettem a macerával járó repülős utakról, a közeli horvát tengerparton is fel lehet tölteni a lemerült akkumulátorokat. Kockázatok persze ott is lehetnek, pár éve Sibenikben robbantottak. Most a francia irodalom fenegyereke kavarhat vihart. Michel Houellebecq Elemi részecskék című regényének színpadi adaptációja, amit a dubrovniki nyári fesztiválon mégis bemutatnak. Először arról szóltak a hírek: azért vették ki a programból, mert a nemzetbiztonsági és hírszerzési ügynökség az idegenforgalmi szezon közepén Bosznia-Hercegovina tőszomszédságában kockázatosnak ítélte a műsorra tűzését. Meggondolták magukat. Kockáztatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Talfája

˝Azért jó így néha visszacsöppenni a való világba.˝ Tovább olvasom