Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Kocsmafüst

JEGYZET - "Jogosan érzik úgy, hogy most ők is szívnak, a szó két értelmében."
Bolondok napján elérkezett a puding próbájának az ideje: vagyis kiderül, mennyit érnek a gyakorlatban a szigorúbb dohányzási szabályok, hogyan tartják be azokat. Április elsején 1150 helyen vizsgálódtak a közegészségügyi felügyelők, 42 helyen ráncolták a homlokukat, 1,2 millió forintra büntették a vétkeseket. A korábbi, a türelmi időszakban végzett ellenőrzésekhez viszonyítva a kifogásolt esetek aránya a szankcionálás első napján 5,3 százalékról 3,6-re csökkent. Ez biztosan beáll majd egy szintre, hiszen az első nap tapasztalatai nem biztos, hogy mérvadóak.

A nemdohányzókat és persze valahol a dohányzókat is védő szabályok hírére sok vendéglátós kétségbeesett, hogy visszaesik a forgalma. A kiskocsmák esetében erre még rátett egy lapáttal a játékgép-üzemeltetés feltételeinek szigorítása. Komoly érvágást jelent a dohányzási tilalom és a játékgépek utáni adó jelentős emelkedése, megötszöröződése. Több sörözőnek, borozónak kellett lehúznia a rolót az elmúlt hónapokban.

Lapunkban írtunk olyan szegedi kocsmáról, amely közel négy évtizedes múlttal a háta mögött zárt be. Ugyanakkor a szakma szerint a minőségi szolgáltatást nyújtó, a vendégkörükre kényes egységek többségének forgalmára sem pozitív, sem negatív hatást nem gyakorolt a nemdohányzók védelméről szóló törvény.

Alig terelték ki az utcára a bagósokat, máris adódik egy olyan probléma, amely idáig nem létezett. Mai számunkban a cigirazziáról szóló riportból kiderül, hogy az egység előtt szabályosan cigarettázók füstje, beszélgetése erősen zavarja a kocsma fölött lakókat, már szóváltásba is keveredtek.

Jogosan érzik úgy, hogy most ők is szívnak a szó két értelmében – akaratuk ellenére. Túl sok biztatót nem lehet nekik mondani. Legfeljebb rendőrt hívhatnak, ha túl nagy a kocsmazaj az ablak, az erkély előtt. Ezek szerint nemcsak erdő mellett nem jó lakni, de kocsma fölött sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bélyegzőpárna

"Újra nevetséges, kínos Abszurdisztánként került a világlapokba Magyarország. (...) Tetszik vagy nem, árgus szemekkel figyelik a külföldi elemzők a magyar belpolitikát." Tovább olvasom